Imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice nije obavezna već preporučena.

HPV vakcina je stigla u Srbiju, a način prijavljivanja i procedura mnogim roditeljima još uvek nisu jasni. Da li se javlja u nadležni dom zdravlja ili Batutu? Treba li u proceduri da učestvuje i ginekolog ako su u pitanju tinejdžerke? Ko potpisuje potrebnu saglasnost? – samo su neka od pitanja.

Kako i gde se prijaviti da se dobije HPV vakcina

Imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice nije obavezna. Doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (izabrani lekar u Domu zdravlja) je u obavezi da je preporuči u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti. Roditelji dece uzrasta do 15 godina se obraćaju izabranom lekaru deteta u Domu zdravlja. Deca sa navršenih 15 godina života i starija, mogu se i sama javiti svom izabranom lekaru u Domu zdravlja. Imunizacija se sprovodi uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika (za lica uzrasta do 15 godina). Pismena saglasnost za preporučenu aktivnu imunizaciju daje se na Obrascu 3 koji je sastavni deo Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Kome se preporučuje HPV vakcina i kakav je plan doziranja

Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS.

Za decu od 9 do 14 godina, vakcina Gardasil prima se u dve doze u razmaku od 6 meseci. Za one sa 15 godina i starije, aplikuju se 3 doze. Šema je: prijem, nakon dva meseca druga doza, a treća posle 6 meseci. Drugu dozu treba primeniti najmanje jedan mesec nakon prve doze, a treću najmanje 3 meseca nakon druge doze. Sve tri doze treba primeniti u roku od godinu dana. Ubrzana vakcinacija se ne preporučuje, saopštili su iz Instituta Dr Milan Jovanović Batut.

Autor: Ma.R.

#HPV vakcina

#Vakcina

#roditelji

#tinejdzeri