Potez odgovor američkoj provoaciji

Peking je pokrenuo velike vazdušne i pomorske vežbe oko ostrva Tajvan, koje uključuju na deseteine i desetine letelica - samo nekoliko dana nakon što je Vašington i javno rekao da će pružiti dodatnu vojnu pomoć Tajpeju.

Preko 71 borbenih aviona, protiv podmorničkih letelica, aviona za elektronsko ratovanje i dronova za izviđanje, zajedno sa 7 bojnih brodova, uočeni su u vodama oko Tajvana.

Tajvan je kao odgovor podigao i svoje letelice i digao uzbunu u mornarici, kao i među raketnim baterijama na obali kako bi pratio kretanje kineskih snaga.

Peking je objavio početak Zajedničkih udarnih vatrenih vežbi oko Tajvana u nedelju. Prema pukovniku kineske armije koji je dao izjavu, u pitanju je jasan odgovor eskalaciji i provokaciji SAD i Tajvana. Dodao je i da će kineska armija učiniti sve što je potrebno da odbrani kineski suverenitet i teritorijalni integritet.

U petak američki predsednik Džo Bajden, potpisao je tz. National defense autorization act za 2023. godinu, račun za vojne troškove koji dozvoljava do 2 milijarde dolara vojnih zajmova Tajvanu u sledećih 5 godina.

Autor: redportal.rs

#Brodovi

#Kineska armija

#Mornarica

#SAD

#Tajvan

#Tajvanska armija

#Vazdušna armada

#avioni

#bajden

#eskalacija

#kina

#pomorski brodovi

#provokacija

#vojne letelice

#vojne vežbe

#zakon