Gasovod Jamal je i dalje neiskorišćen

Kako je izjavio zamenik premijera Rusije Aleksandr Novak, Moskva je spremna da obnovi dostavu gasa u RU preko Jamal- Europe gasovoda. Dodajući da su dostave obustavljene iz političkih razloga.

Kako navodi ruski zvaničnik, EU je i dalje važno tržište za Rusiju, koja je sposobna i dalje da obnovi dostavu gasa u region:

Na primer, Jamal-Europe gasovod, koji je zatvoren iz političkih razolga, je i dalje neiskorišćen.

Dostava gasa preko gasovoda, koje uglavnom ide na zapad, je zaustavljeno od kada je Poljska ukinula ugovor o snabdevanju sa Ruskom Federacijom pošto je odbila da plaća gas u rubljama.

Kao odgovor potezu Varšave, ruski Gasprom je prekinuo svo snabdevanje navodeći da ne može više da šalje gas preko Poljske i uvodeći sankcije na poljsku firmu koja je vlasnik poljskog dela Jamal-Europe gasovoda.

Uprkos prekidu dostave preko Severnog toka i Jamal-Europe gasovoda, ruski gas se i dalje dostavlja ttranzitom kroz Ukrajinu i preko Turskog toka.

Uprkos svim problemima, naveo je da je EU i dalje važno tržište za ruski gas:

Danas možemo sa sigurnošću reći da postoji stabilna potražnja za našim gasom. S toga, i dalje smatramo EU kao potencijalno tržište za naše proizvode. Jasno je da je protiv nas pokrenuta velika kampanja koja je kulminirala aktovima sabotaže na gasovodima Severnni tok.

Autor: redportal.rs

#EU

#Gasovodi

#Jamal - Evropa

#Severni tok

#Turski tok

#dostava

#gas

#gasovod

#gasprom

#isporuke

#jamal

#jamal-Europe

#nastavak

#rusija

#spremna