Diplomate zemalja Kvinte vrše pritisak na Beograd da uklone barikade u roku od 24 časa

Više zapadnih zemalja je poslalo ultimatum srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, zahtevajući da se Srbi iz severnog dela Kosova i Metohije povuku i odustanu od konfrontacije sa lokalnim vlastima.

Kako se dalje navodi, ambasadori zemalja Kvinte, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, pozivaju da se uklone sve barikade u roku od 24 časa. Ako Beograd ne učini ono što se traži od njega, kako se navodi, zapadni lideri će dati zeleno svetlo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da silom to učini. Ranije, Kurti je i sam naveo da "ukljanjanje ovih barikada ne može da se učini bez žrtava".

Tenzije između Beograda i Prištine su dostigle usijanje ranije ovog meseca kada su Srbi podigli barikade na severu pokrajine kao protest zbog hapšenja bivšeg policajca koji je optužen da je napao tzv. kosovsku policiju.

Nakon ovih događaja predsednik Srbije je uputio zahtev NATO i KFOR za razmeštanje 1000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovu I Metohiji, kao što je i predviđeno po Rezoluciji UN 1244.

Međutim ovakavom zahtevu se odupreo specijalni izaslanik američkog Stejt dipartmenta Gabriel Eskobar koji je izjavio da je Kosovu da o čvrste sigurnosne garancije.

U nedelju KFOR je preneo da su pucnjevi ispaljeni u blizini NATO patrole na severu Kosova i Metohije, u blizini barikada, dodajući da nije bilo povređenih. Međutim, u medijima u Srbiji koji su citirali očevidce, navedeno je da je došlo do incidenta kada su tzv. Kosovske specijalne snage pokušale da na silu uklone barikade. u blizini srpskog sela Zubin Potok.

Kako se tenzije ne smanjuju, general Milan Mojsilović, načelnik generalštaba vojske Srbije, izjavio je da je situacija kompleksna i da zahteva prisustvo srpske vojske duž cele administrativne linije sa pokrajinom.

Autor: redportal.rs

#1244

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Priština

#Sukob

#Ulimatum

#aleksandar vučić

#aljbin kurti

#barikade

#beograd

#kvinta

#predsednik srbije

#rezolucija