U 2021. godini u Nemačkoj je registrovano 77 hiljada albanskih državljana

U novom ciklusu useljavanja, Nemačka i Francuska su postale dve najpoželjnije zemlje Albanaca koji beže u Evropu, zauzevši mesto Italije i Grčke, koje su posle 90-ih bile dve zemlje koje su primile najveći priliv imigranata.

Evrostat je objavio podatke o stanovništvu sa albanskim državljanstvom koje živi u zemljama Evropske unije za 2021. godinu. Pošto nedostaju podaci za Grčku, ne može se reći koliki je ukupan broj albanskih državljana koji žive u celoj Evropskoj uniji. Prema dostupnim podacima, Italija je glavna država sa 433 hiljade Albanaca. Prema dosadašnjim procenama, broj onih koji žive u Grčkoj je na istom nivou kao u Italiji, pa čak i veći, prenose albanski mediji.

Prema podacima Evrostata, u poslednjih 5-6 godina Nemačka i Francuska beleže najbrži rast albanskog stanovništva, dok je u Italiji trend opadanja.

U 2021. godini u Nemačkoj je registrovano 77 hiljada albanskih državljana, ili skoro tri puta više nego 2015. godine, pre nego što ponovo počne novi imigracioni ciklus. U Francuskoj ima 33 hiljade ljudi, skoro tri puta više nego 2015. godine. U ove dve zemlje zajedno već živi najmanje 110.000 registrovanih državljana Albanije,

Nemačka je treća zemlja sa najvećim brojem albanskih državljana, posle Italije i Grčke, dok je Francuska četvrta. Iza njih je Belgija sa oko 7 hiljada, Švedska sa oko 6 hiljada, Švajcarska sa skoro 3 hiljade. Nedostaju podaci za Španiju i Veliku Britaniju.

Za sve zemlje u kojima se navode podaci, albansko stanovništvo u njima je na kraju 2021. godine bilo 570 hiljada, ali, kako se navodi, nema podataka za Grčku, koja je značajna zemlja po broju stanovnika Albanaca. u ovoj zemlji.

Ostali podaci Evrostata, u vezi sa boravišnim dozvolama, od 2008. godine, kada Eurostat objavljuje podatke, do 2021. godine, zemlje EU su odobrile boravak za ukupno 756 hiljada državljana Albanije.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Nemačka

#albanci

#migranti