Koncentracija amonijaka u blizini akcidenta i dalje visoka, u gradu na nuli

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, da merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli, ali da je u blizini akcidenta i dalje velika.

U izjavi Tanjugu naveo je da su ekipe Sektora za vanredne situacije na mestu incidenta, da su četiri cisterne van šina, da ni jedna nije završila u reci i da je polovina zapremine amonijaka iscurela iz te jedne cistrne.

- Očekujemo dalje instrukcije, da li možde da se izvrši zaptivanje ili će u jednom trenutku krenuti pomeranje tih cisterni - rekao je za Tanjug Vasić i dodao da su dalji koraci da se vidi kako će se dalje postupati.

- Važno je da ljudi što manje izlaze iz kuće, iako je situacija sa amonijakom po merenjima u Pirotu nula, ali da se naročito izbegava prilaz tom delu terena na petlji Pirot -zapada. Policija je blokirala autoput - rekao je gradonačelnik.

Naveo je i da postoje alternativni putni pravci, oko 50 kamiona je prošlo tim alternativnim putevima, a za sada nema gužve.

Dodao je da treba utvrditi koje su inspekcije nadležne, kakva je situacija na terenu i kako će se ona odvijati tokom dana i najavio da će biti održan sastanak o merama koji će preduzeti.

Dodao je da mu je javljeno da je jedna osoba preminula u toku noći, ali s obzirom da se radi o srčanom bolesniku, kako je rekao, ne zna se još šta je tačan uzrok smrti.

- Situaciju još procenjujemo. Ono što je dobro imamo ekipu koja ima mobilne uređaje za merenje koncentracije amonjaka u vazduhu i na svim mernim mestima u gradu informacije su da je koncentracija nula, a da je koncentracija amonijaka u blizini akcidenta i dalje velika - kaže Vasić.

Najavio da će operativni štab imati sastanak na kome će odlučiti šta i kako dalje.

- U ovom trenutku mi smo proglasili vanrednu situaciju , naložili da škole i vrtići danas ne rade, kao i glavne privredne institucije. Imali smo prvu informaciju da je jedan od cisterni završila u reci, međutim prema najnovijim informacijama ni jedan vagon nije završio u reci i curenje je iz samo jedne cisterne, a iz šina su iskliznule četiri - kazao je Vasić.

Dodao je da današnje najavljene visoke temperature vazduha ne idu u prilog situaciji.

"Imamo i podatke iz zdravstvenog centra, svi koji su potražili medicinsku pomoć su u dobrom stanju. Nekoliko ih je zadržano na daljem ispitivanju u Pirotu, a nekoliko ih je zadržano u Nišu, a po informacijama iz zdravstvenog centra svi su van životne opasnosti", naglasio je gradonačelnik Pirota.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#amonijak

#pirot