Toranj donosi 21 milion evra za lokalnu ekonomiju, kao turistička atrakcija. 🤑

Krivi toranj u Pizi jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Italiji, ima više od 6 miliona posetilaca svake godine, što donosi oko 21 milion evra za lokalnu ekonomiju.

Ipak, nagib tornja decenijama brine inženjere. Međutim, zahvaljujući stabilizacijskim radovima, toranj se polako, ali postojano uspravlja.

Foto: Unsplash.com/raymondo600 / Heidi Kaden / Matteo Vistocco

Kada su radovi na izgradnji sahat-kule počeli davne 1173. godine, samo 5 godina kasnije počela je da se naginje. Radnici su primetili pomak prilikom izgradnje drugog sprata, koji je uzrokovan nestabilnim podzemljem. Da bi kompenzovali, radnici su izgradili gornje spratove sa jednom stranom kraćom od druge što znači da je struktura bila zakrivljena i nagnuta.

Godine 1990. toranj se još naginjao prema jugu, što je dovelo do zabrinutosti da bi se u potpunosti mogao srušiti, pa je zatvoren za javnost.

Foto: Unsplash.com/raymondo600 / Heidi Kaden / Matteo Vistocco

Da bi to popravili, inženjeri su probali "vađenje tla" - što je uključivalo iskopavanje zemlje ispod severne strane tornja. Zatim su koristili čelične sajle da ga izvuku uspravno, što je bilo efikasno. Projekat je završen 2001. godine nakon što je kula ispravljena za nekih 38 centimetara, i od tada se nastavlja.

Za 21 godinu nakon toga, toranj se ispravio za još 4 centimetra, što je pokazalo nedavno istraživanje.

Nedavna studija koju je finansirala organizacija za očuvanje Opera Primaziale della Pisana (OPA) otkrila je da se nagib nastavlja smanjivati, ali se i dalje njiše u proseku oko pola centimetra godišnje.

Portparol OPA-e je rekao da, s obzirom na to da se radi o "pacijentu" starom 850 godina sa nagibom od oko 5 metara, zdravstveno stanje Krivog tornja je odlično.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Piza

#ispravljanje

#krivi toranj

#krivi toranj u pizi

#nagib

#toranj