Le Magoaru i Alberti su posetili Srbiju najpre u novembru ove godine i ponovo tokom ove sedmice, kada su obišli 11 dvoraca

BEOGRAD, 22. decembra (Tanjug) - Stručnjaci francuskog Centra za nacionalne spomenike Bernar Le Magoaru i Loran Alberti borave u Srbiji kako bi predlozima pomogli u restauraciji i pronalaženju namena za dvorce, a u prvoj fazi će pripremiti “lične karte” za 11 dvoraca i letnjikovaca.

- Pokušali smo razumeti problematiku svih spomenika koje smo obišli. Prikupili smo brojne podatke, treba da sagledamo stanje i damo odgovarajuće predloge za mogućnosti restauracije i dalje namene - rekao je Alberti Tanjugu u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Le Magoaru i Alberti su posetili Srbiju najpre u novembru ove godine i ponovo tokom ove sedmice, kada su obišli 11 dvoraca, nastojeći da sagledaju situaciju, uz posebno uvažavanje kulturološke složenosti balkanskog područja, kako bi uz njihovu pomoć ekspertski timovi pripremili ličnu kartu prvih 11 spomenika kulture.

Autor: Tanjug AP

#Dvorci Srbije

#Francuska

#Srbija

#kulturno nasleđe