Beli luk zbog svog sastava spada u jedne od najzdravijih namirnica, a neizostavan je dodatak mnogih jela. Međutim, malo njih zna koje su prednosti pečenja ovog povrća.

Odstranite samo vrh čena belog luka i stavite u pleh. Nemojte ga guliti. Pecite ga dok ne omekša, a potom ga izvadite da se ohladi. U jednom danu ne bi trebalo da pojedete više od 6 čenova belog luka.

Kada konzumirate pečen luk, u prvih sat vremena on se vari u vašem organizmu i snabdeva telo hranljivim materijama. Dva do četiri sata nakon jela, počinju da deluju antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala.

Za četiri do šest sati po unošenju belog luka, započinje proces izbacivanja viška tečnosti iz organizma i sagorevanja masti.

Za šest do sedam sati aktiviraju se antibakterijska svojstva, a tokom naredna 24 sata pokreću se procesi poput: regulacije holesterola u krvi, čišćenja arterija, jačanja imunog sidstema, uklanjanja teških metala iz organizma, snižavanja krvnog pritiska itd.

Autor: Magazin Novosti

#beli luk

#pečeni beli luk

#povrće