Zapad želi po svaku cenu da izbegne direktni sudar sa Ruskom Federacijom

Kako je rekao američki predsednik Džo Bajden, dati Kijevu svo oružje koje poželi bi slomilo NATO alijansu. Bajden je ovo rekao na zajedničkom pojavljivanju sa njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u sredu u Vašingtonu. Bajden je dodao da se ne brine da bi dostava PVO sistema PATRIOT mogla da dalje skalira situaciju, jer su odbrambeno oružje.

Bajden i Zelenski su zajedno odgovoarali na pitanja novinara u Beloj kući kada je pitanje postavio ukrajinski novinar koji je hteo da zna zbog čega Zapad jednostavno ne da naoružanje ukrajini koje će im omogućiti da oslobode sve teritorije.

Na to pitanje Bajden je uperio prstom u Zelenskog i rekao da je "njegov odgovor DA", koji je potom odgovorio kratko "da" na opšti smeh okupljenih.

Bajden je istakao da su SAD posvetile enormnu količinu pomoći Ukrajini čak i pre no što su počela neprijateljstva u februaru, nazvavši rusku vojnu operaciju neopravdanom i nepravednom.

Da li smo Ukrajini sve što joj je bilo potrebno kad god joj ej bilo potrebno da bi se odbranila. Uključujući stotine oklopnih vozila, tenkova, artiljerije i municije. Činiti više od toga bi dovelu do mogućeg pucanja NATO, raspada EU i ostatka sveta.

Bajden je istakao da je proveo stotine sati ubeđujući partnere širom planete da pomognu Ukrajini, ali je naglasio da niko od njih ne traži da počne Treći svetski rat tako što bi se ušlo u sukob sa Rusijom direktno.

Zelenski je stigao u Vašington u okviru onoga što su američki mediji nazvali "tajna poseta", iako je vest već bila poznata u određenim medijima u utorak. Očekuje se da će se Zelenski obratiti Kongresu uveče, gde će apelovati na njih da usvoje zakon o alokaciji oko 1,7 triliona dolara od čega će na Ukrajinu otići oko 45 milijardi dolara u 2023. godini.

Autor: redportal.rs

#45 milijardi

#Bela kuća

#Donbas

#Oanziva

#Oslobođenje

#PATRIOT

#Pomoć

#Ruska Federacija

#SAD

#Zelenski

#bajden

#kongres

#naoružanje

#novinari

#poseta

#rat

#rusija

#trošenje

#u 2023.

#vašington