Zvanične preporuke uključuju radio-aparate na baterije i baterijske lampe, flaširanu vodu i hranu koja se lako kuva

Švedska vlada upozorila je danas domaćinstva i preduzeća da se pripreme za moguće nestanke struje ove zime zbog gašenja nuklearnih reaktora, hladnog vremena i nestašice energije u Evropi nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa.

- Rizik od isključenja je realan i Šveđani moraju da se pripreme za to, naglasio je ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin na konferenciji za novinare. Švedska nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji - dodao je on.

Švedska vlada ranije ovog meseca pozvala je ljude da koriste manje struje.

- Planovi za vanredne situacije moraju da uzmu u obzir mogućnost kratkih i dužih prekida u isporuci električne energije kada se struja ne obnovi kako je planirano - rekao je ministar.

Zvanične preporuke uključuju radio-aparate na baterije i baterijske lampe, flaširanu vodu i hranu koja se lako kuva.

- U slučaju nestanka struje, domaćinstva treba da odrede prostoriju u kojoj će porodica boraviti radi očuvanja toplote, rekao je ministar. Bolje je biti spreman nego ne. Ovo nije pokušaj stvaranja panike - naglašava Bolin.

Švedska kompanija Vatenfal saopštila je 2. decembra da je odložila puštanje u rad svog nuklearnog reaktora Ringhals 4 do 23. februara.

Švedska vlada saopštila je prošle nedelje da je zatražila od nacionalnog operatera električne mreže u zemlji i energetskog regulatora da pojačaju svoj rad na jačanju sigurnosti snabdevanja električnom energijom u kratkom i dugoročnom periodu.

Autor: redportal.rs

#rekstrikcije

#struja

#švedska