Čaki je priznala da su joj strani objašnjavanje i reči, pošto se bavi bojom i slikom, i važna joj je impresija i interakcija sa ljudima

Slikarki Gali Čaki posvećen je novi broj časopisa Nova misao, u izdanju Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski, koji joj je dodelio godišnju nagradu „Iskra kulture“ za stvaraoce do 35 godina.

Na predstavljanju nagrade i Nove misli danas u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS), u pozdravnom slovu njen upravnik Vladimir Pištalo je primetio da slike Čaki ilustruju časopis koji je okrenuo novu stranicu i predstavlja kulturni život Vojvodine na poseban način.

Direktor KCV Miloš Crnjanski Nenad Šaponja je podsetio da se Nova misao bavi pozorištem, filmom, arhitekturom, ali pretežno književnošću, dok u novom broju donosi tekstualnu priču o stvaralaštvu Čaki i svojevrsnu mini izložbu sa njenih desetak slika.

Podsećajući na razloge da nagrada Iskra kulture pripadne slikarki, Šaponja je rekao da su njeni radovi izloženi u mestima poput Abu Dabija, Pekinga i u Holandiji, i kad kažete Gala Čaki to se već prepoznaje, što je jako dobra stvar za našu zemlju, za Novi Sad.

Urednica časopisa Žaklina Duvnjak Radić je rekla da peti ovogodišnji broj ima tekst likovnog kritičara Andreja Radulovića koji govori o umetničkom konceptu Čaki i osvetljava njenu umetnosti.

Prema njenim rečima, slike Čaki su upečatljive, nose snažnu emociju, gotovo epsku, narativ i dramatiku.

Podsetivši na motiv pisanja krvlju iz obraza u srpskoj epskoj poeziji, Radulović je primetio da su bojom krvi slikani i radovi Čaki, u kojima su primetni motivi Starog i Novog zavjeta, a u hrišćanstvu krv simbolizuje život, ponovno rađanje, ali i samu smrt.

- Slikarstvo Čaki je živa sinteza starog i novog, profanog i svetog, života i smrti. Njene slike su i žrtvot i obnavljanje, umiranje i rađanje, i ne ostavljaju nikoga ravnodušnim - ocenio je Radulović.

Čaki je priznala da su joj strani objašnjavanje i reči, pošto se bavi bojom i slikom, i važna joj je impresija i interakcija sa ljudima koji je nagone da stvara.

Izloživiši za ovu priliku dve slike u NBS, Čaki je rekla da je to samo mali deo njenog novog rada koji je vezan za istraživanje pesnika Vaska Pope, posebno pomenuvši njegovu pesmu Kosovo polje, a publika će sledeće godine imati priliku da vidi novu seriju slika.

Čaki se zahvalila časopisu Nova misao što pruža mogućnost igre koju je potrebno izraziti u svakom segmentu realnosti.

- Mislim da je naš um vrlo mali u odnosu na ono nesvesno, na fantaziju i ono što jeste esencija mog stvaralaštva. Nadam se da ćete iščitati moje slike na razne načine i time oplemeniti sovju realnost - navela je umetnica.

Autor: Tanjug

#Andrej Radulović

#Gala Čaki

#miloš crnjanski

#narodna biblioteka srbije

#Žaklina Duvnjak Radić