Marina Abramović je jedna od najpoznatijih umetnica performansa u svetu

Marina Abramović, poreklom Srpkinja, jedna je od najpoznatijih umetnica performansa u svetu. Njen rad iz oblasti umetnosti obuhvata veliki broj različitih performansa koji su uglavnom fokusirani na istraživanje izdržljivosti ljudskog tela, kao i ljudskog ponašanja.

Kao takvi, njeni performansi širom sveta privlače veliku pažnju publike i izazivaju kako pozitivne tako i negativne komentare.

Jedan od najpoznatijih performansa koji je izvela Marina Abramović zove se Ritam 0. Ovaj performans sastavni je deo skupa performanasa Ritmovi, u kojima je Marina ispitivala izdržljivost svog tela, kao i ponašanje publike.

Naime, pre početka ovog performansa u okviru festivala u Edinburgu 1973. godine Marina je publici koja je stajala ispred nje dala slobodu da joj sa ponuđenjim alatima uradi šta želi, čak i da je ubije, a da ona svu krivicu za njihove postupke preuzima na sebe. Performans je trajao 6 sati, a za to vreme posetioci su je ljubili, sekli i tukli.

IZVOR: YT / II Shape - YouTube

Performanse Marine Abramović imali smo priliku da vidimo 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, prilikom izložbe Čistač.

Veoma bitan deo Marininog života jeste i veza sa umetnikom Ulajem, sa kojim je izvela nekoliko performansa.

Jedan od njih jeste UDAH I IZDAH, koji je podrazumevao međusobno snabdevanje vazduhom. Performans je trajao 20 minuta, prekinut je u momentu kada su se Marina i UlaJ onesvestili.

View this post on Instagram

BREATHING IN / BREATHING OUT, Marina and Ulay, 1977. •⠀ •⠀ •⠀ ⠀ #marinaabramovic #marinaabramovicinstitute #abramovicinstitute #thecleaner #walkthroughwalls #theartistispresent #performingartist #performingarts #ulay #restenergy #serbia #yugoslavia #art #marinaabramovicthecleaner #artist #photography

A post shared by Marina Abramović | Fan page (@abramovicperformance) on

IZVOR: IG / @abramovicperformance

# Performans AAA-AAA

View this post on Instagram

Abramovic / Ulay, “AAA-AAA”, 1978. From The Cleaner exhibition in Belgrade, 2019/2020. Abramovic and Ulay kneel in front of each other, gazing into each other's eyes. Initially, they produce the same monotonous sound, but gradually a contest develops: who can yell, scream and yowl the loudest and longest? Photo by me. • • • • • • #marinaabramovic #marinaabramovicinstitute #abramovicinstitute #thecleaner #walkthroughwalls #theartistispresent #performingartist #performingarts #ulay #restenergy #serbia #yugoslavia #art #marinaabramovicthecleaner #artist #photography

A post shared by Marina Abramović | Fan page (@abramovicperformance) on

IZVOR: IG / @abramovicperformance

Dvoje ljubavnika svoju vezu završili su na njima specifičan način, izvodeći performans Ljubavnici: Hod po Velikom zidu. Naime, Marina je krenula da pešači sa jedne strane Kineskog zida, dok je UlaJ pošao sa druge. Nakon 20 dana pešačenja, oni su se sreli negde na polovini i tada 1988. godine završili ljubavnu vezu.

Međutim, sudbina ih je ponovo spojila 2010. godine na izložbi koja je održana u Njujorku. Performans koji je Marina Abramović tada izdvojila podrazumevao je osam sati dnevno sedenja ispred publike koja se usudi da sedne ispred nje. Ona tom prilikom nije smela da se pomera ni ispoljava emocije, ali kada se isped nje pojavio Ulaj, nije mogla da sakrije suze, čak ga je i dodirnula i na taj način prekršila pravila. Njihov susret možete pogledati u videu ispod:

IZVOR: YT / G MAZZ

Ulaj se pojavljuje na 1:16

U komentarima podelite sa nama vaše utiske o performansima Marine Abramović.

Autor: redportal.rs

#marina abramovic

#performans

#ulay

#umetnost