Škola nije bila u mogućnosti sprečiti osuđenog pedofila da se vrati u učionicu jer zakon nije adekvatno regulisan.

Nastavnik sporta i fizičkog odgoja OŠ Grbavica 1 u Sarajevu Samir Alihodžić vraćen je na posao iako je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela bludnih radnji, objavio je Klix.

Alihodžić je proglašen krivim 2018. godine (prvostepena) nakon što je dve godine ranije optužen da je razmenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom.

Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vreme on je bio nastavnik sporta i fizičkog odgoja u OŠ Grbavica 1 i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Nakon prvostepene presude, Tužilaštvo KS nije predložilo nikakve mere pa je mogao nesmetano raditi kao nastavnik čekajući drugostepenu presudu.

Nakon konačne presude u novembru prošle godine i jednogodišnje kazne zatvora kao i jednogodišnje zabrane obavljanja posla nastavnika, Alihodžića ništa nije sprečilo da svoju zatvorsku kaznu uredno plati i tako se nađe na slobodi bez odlaska iza rešetaka, a zatim se vrati i na posao jer ga zakon u tome ne sprečava, prenosi pomennuti portal.

Sud mu je izdao i uverenje o nevođenju krivičnog postupka čime je stekao sve uslove da nesmetano obavlja svoj raniji posao. Za vreme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu.

Nažalost, škola nije bila u mogućnosti sprečiti osuđenog pedofila da se vrati u učionicu jer zakon nije adekvatno regulisan.

Alihodžiću je presuđeno prema članu 208. stav 2, u vezi sa stavom 1 i u vezi sa stavom 2 člana 205. Krivičnog zakona FBiH u kojem se kaže da će se nastavnik, roditelj, usvojitelj, staratelj, očuh, maćeha ili druga osoba koja iskorištavajući svoj položaj ili odnos prema maloletniku koji joj je poveren radi učenja, odgoja, čuvanja ili njege izvrši s njim polnu radnju ili s njim izjednačenu polnu radnju, kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina

Autor: Klix.ba

#OŠ Grbavica 1

#Samir Alihodžić

#Sarajevo