U Službenom listu je objavljeno da je za taj projekat obezbeđeno 10 miliona evra, a u njemu mogu da učestvuju mala i srednja preduzeća

Španija je počela da ispituje mogućnost skraćenja radne nedelje, bez smanjenja plate, kao deo malog pilot-projekta, objavila je državna televizija RTVE, pozivajući se na Ministarstvo industrije.

Projekat će trajati dve godine i ako rezultati budu pozitivni, mera se može proširiti na druge delove radnog tržišta.

U Službenom listu je objavljeno da je za taj projekat obezbeđeno 10 miliona evra, a u njemu mogu da učestvuju mala i srednja preduzeća koja imaju do 249 zaposlenih, prenela je Hina.

Država će im platiti 150.000 evra ako na nedeljnom nivou smanje broj radnih sati najmanje za 10 odsto za 25 do 30 odsto svoje radne snage, u zavisnosti od veličine kompanije.

Kompanije koje učestvuju u projektu moraju predstaviti interna organizaciona poboljšanja u prvoj godini probnog perioda, s ciljem poboljšanja produktivnosti i kompenzacije za više nadnice po radnom satu.

Svakoj kompaniji je ostavljena mogućnost da odluči hoće li smanjiti broj radnih sati dnevno ili će uvesti četvorodnevnu radnu nedelju.

Autor: Novosti.rs

#nema smanjenja plata

#skraćenje radne nedelje

#Španija