Neobično otkriće u najvećoj reci na svetu zadivilo mnoge

Ogromna zbirka prastarih crteža u steni je prethodnih godina pronađena na obalama Amazona, tačnije u regiji Serania La Lindoza u Kolumbiji. Procena njihove starosti varira između 11.800 do 12.600 godina, dok se pouzdano zna da su rađene stotinama godina.

Ono što je dodatno zanimljivo kod ovih crteža, koji neki istraživači nazivaju Sikstinskom kapelom iz praistorije, jeste da prikazuju ljude kako love ili žive u blizini životinjskih vrsta koje više ne postoje, poput mastadonata, džinovskih konja i raznih drugih vrsta koje su postojale u ledenom dobu. U to vreme je ovo područje zapravo bila savana sa izuzetno suvom klimom.

Crteži su pronađeni u stenama koje su po svoj prilici služile kao skloništa, a najveća grupa crteža je pronađena na steni po imeni Cero Azul, čiji se crteži prostiru na skoro 5 kilometara. Međutim, ukupna dužina svih stena koje imaju ovakve crteže je oko 13 kilometara.

- Kada su u pitanju velike životinje koje su prikazane zajedno sa ljudima, smatramo da je reč o velikim biljojedina, koji su bili veličine nekog manjeg automobila - izjavio je Mark Robinson sa Ekseterskog univerziteta (Univerity of Exeter) u Ujedinjenom Kraljevstvu.

IZVOR: YT / cf-apps7865

Prisustvo ovih velikih životinja je istraživačima dali detaljniji uvid u to kako je ovo područje izgledalo u to doba. Po pisanju magazina Biznis insajder, do 11.600 godine p. n. e. većina mastadonata je bila istrebljena.

Na ostalim crtežima prikazani su geometrijski oblici i drveće, koje po rečima stručnjaka nije bilo samo drveće za naše pretke.

- Za naše pretke biljke su imale dušu, pa su komunicirale s njima na prijateljske ili neprijateljske načine - objasnio je fascinaciju pračoveka profesor Hoze Irijarte, Robinsonov kolega.

Grupu od evropskih i kolumbijskih naučnika koja se bavila proučavanjem ovih stena od 2017. godine materijalno je pomogao Evropski istraživački savet (ERC), tako da se došlo do još mnogih otkrića. U njih se ubraja i saznanje da su autori ovih crteža nosili svoj ručak sa sobom da bi ga naslikali na steni. Žabe, oklopnici i pirane su pronađene na crtežima, u punoj veličini, da bi po svoj prilici bili pojedeni posle.

Dobar deo crteža je pronađen na izuzetno visokim mestima, tako da se veruje da su radnici na njima imali i neku vrstu drvenih skela na kojima su radili. Slične strukture su pronađene i na samim crtežima.

- Ova umetnost je bila moćan instrument za povezivanje ondašnje zajednice - izjavio je profesor Irijarte komentarišući efekte ovih crteža.

Do otkrića crteža je došlo još u aprilu ove godine, ali je vest postala aktuelna tek nedavno, nakon posete ekipe britanskog Kanala 4 koja je snimala materijal za novu dokumentarnu seriju o naseobinama na obalama Amazona.

Nadamo se da ćemo uskoro moći i da je pogledamo.

Autor: redportal.rs

#Amazon

#crteži

#stari 12.500 godina

#stene