Japansko javno mnjenje okrenulo se protiv nuklearne energije nakon snažnog zemljotresa i cunamija koji su izazvali nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima

Japan je danas najavio povratak nuklearnoj energiji usred energetske krize, više od decenije nakon što je katastrofa u Fukušimi 2011. primorala Tokio da zatvori većinu svojih reaktora.

Japansko javno mnjenje okrenulo se protiv nuklearne energije nakon snažnog zemljotresa i cunamija koji su izazvali nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima, ali se raspoloženje promenilo zbog povećanja troškova energije.

Japan podložan zemljotresima ranije nije imao planove za izgradnju novih reaktora, ali sada namerava da zameni one koji su penzionisani i produži život drugima, saopštilo je ministarstvo industrije.

Preokret u energetskoj politici dolazi nakon što je premijer Fumio Kišida u avgustu najavio da će Japan razmotriti razvoj reaktora sledeće generacije. Tada je Ministarstvo industrije dobilo nalog da do kraja godine izradi plan za proširenje upotrebe nuklearne energije.

Vlade širom Evrope i Azije takođe produžavaju život zastarelih nuklearnih elektrana, ponovo pokreću reaktore i brišu prašinu sa prethodno planiranih projekata napuštenih nakon katastrofe u Fukušimi.

Prema strateškom energetskom planu koji je vlada odobrila prošle godine, Japan je imao za cilj da smanji zavisnost od nuklearne energije što je više moguće. Novi pravac Ministarstva industrije omogućiće da postojeći nuklearni reaktori rade duže od sadašnje granice od 60 godina, kao i da će podržati razvoj novih.

Predstavnik Ministarstva industrije rekao je da će se o daljim detaljima raspravljati u parlamentu sledeće godine.

Autor: redportal.rs

#Japan

#nuklerake

#nuklerana energija