Ubijenu ženu spakovali u kofer i zakopali u šumi

Nišlija A. M. (47), koji je optužen da je 2002. godine, sa još dvojicom saučesnika B. N. i Z. R. u Francuskoj, oteo tri žene koje su primoravali na prostituciju a od kojih je jedna preminula zbog svirepog ponašanja, odbacio je na današnjem ročištu sve navode optužnice ali je odbio da iznosi odbranu dok ne dobije prevod kompletne dokumentacije sa francuskog jezika. On se tereti da je u saizvršilaštvu sa B.N., koji je pravosnažno osuđen u Franciskoj na 30 godina zatvora, I Z. R., koji je u međuvremenu preminuo, počinio dva krivična dela otmice i jednu otmicu sa smrtnim ishodom.

- U potpunosti se ne slažem sa optužnicom. Po savetu branioca, braniću se ćutanjem dok se još jedan ili dva registra iz predmeta ne prevedu na srpski jezik, rekao je A.M. Na konstataciju zamenika VJT Andrije Ivića da je prevod cele dokumentacije koja je pristigla od francuskih državnih organa a koja se odnosi na optuženog, dostavljena njegovom braniocu, avokat Milan Petrović je reagovao i naglasio da traže prevod celokupnih spisa predmeta, što znači i onih delova koji se odnose na ostale okrivljene.

- Od 400 strana predmeta, prevedeno nam je samo pedesetak. Mi hoćemo da dobijemo prevod kompletnog predmeta - rekao je Petrović, prenosi Blic.

Sud je odbio njegov predlog iznet u toku čitanja optužnice, da se isključi javnost, zbog kršenja privatnosti okrivljenog. Zamenik tužilaštva ali i zastupnica oštećenih, advokatica Jelena Cakić, su se tome usprotivili pa je i sud zauzeo tak stav.

- Odbija se zahtev da se javnost isključi jer se ne iznose detalji o privatnosti okrivljenog a optužnica je javno dostupna. Najveći deo prisutnih čine predstavnici stručne javnosti i mediji, a optužnica je javno dostupna i već je objavljena - obrazložila je sudija Aleksandra Mojašvić Krstić.

Petrović je zatražio da se pritvor A. M. zameni zabranom napuštanja stana uz elektronski nadzor, rekavši da 20 godina živi na istoj adresi, na kojoj je ostao i nakon što je 2008.godine dobio obaveštenje od Specijalnog suda u Beogradu da je protiv njega u Francuskoj pokrenut postupak.

- Pozvali su me iz Specijalnog suda i rekli da je u Francuskoj pokrenut postupak i da sam i ja učesnik u njemu, ali da će me pozvati ako bude potrebno. Posle toga me niko nije pozvao. Zamolio bih sud da mi zameni pritvor blažom merom jer imam dvoje dece i 20 godina nisam menjao adresu, živim u očevoj porodičnoj kući. Nikada se nisam krio, rekao je Mirčić. No, sud je odbio i ovaj predlog odbrane, smatrajući da je uznemirenje javnosti još uvek veliko.

- Nesporno je da je delo učinjeno pre 20 godina ali se u našoj zemlji postupak vodi od pre sedam meseci, i u ovoj fazi se intenzitet uznemirenja javnosti još nije smanjio, rekla je sudija Mojašević Krstić. Ona je prokomentarisala i tvrdnju odbrane da je krivično delo za koje se tereti A.M. zastarelo.

- Odbrana smatra da je krivično delo zastarelo, o čemu se odlučuje u posebnom postupku. Rekla bih samo da u zakonu stoji da je za delo zaprećeno „najmanje“ sedam godina zatvora odnosno „najmanje“ 12 godina ili zatvor od 40 godina za drugi deo optužbi, rekla je sudija Mojašević Krstić. Suđenje se nastavlja19.januara 2023. godine.

Sečenje prsta, zakucavanje eksera, prebijanje lopatom...

Sečenje dela prsta, zakucavanje eksera ispod noktiju, prebijanje pesnicama i lopatom, bile su metode koje su, prema optužnici Višeg javnog tužilaštva protiv A. M., koja je danas javno pričitana, članovi ove grupe koristili da bi otete žene primoravali na prostituciju ili da bi od njih dobili informacije o tome šta su rekle policiji.

Kako se navodi u optužnici, sumnja se da su A. M., B. N. i Z. R., prvu oštećenu, Ukrajinku O.S. (25) “iskorišćavanjem odnosa zavisnosti i straha koji je oštećena imala prema njima kao licima koja su je kupila od nepoznatih lica za iznos od 5.000 evra”, zadržali oko tri meseca u jednom hotelu u centru Pariza, a potom i u drugom stanu, postupajući prema njoj na svirep način.

- Okrivljeni A. M., B. N. i Z. R. držali su je zatvorenu, svakodnevno tukli i mučili, pa joj je sada pokojni Z. R. po nalogu okrivljenog A. M., sekirom odsekao deo malog prsta na desnoj ruci, a sve u nameri da je da počne da se prostituiše u mreži prostitucije koju su B. N. i on organizovali, te su nakon perioda od oko tri meseca oštećenu prebacili u Tuluz gde je ona i počela da se prostituiše za njihov račun - naveo je zamenik VJT Ivić.

Zakucavali joj eksere da saznaju šta je rekla policiji

A. M. se prema optužnici tereti i da je od sredine aprila do 2. avgusta 2002. godine sa B. N. drugu oštećenu Francuskinju M.K. (27) odveo iz Tuluza i zadržao u različitim hotelima na širem području grada Pariza, postupajući prema njoj na svirep način, sa namerom da je prinudi da im kaže kakve su izjave ona i treća oštećena žena V.R. dale policiji u Tuluzu, u postupku u kome su 28. februara i 11. aprila 2002. godine saslušavane zbog navođenja na prostituciju od strane članova ove mreže. A. M. je optužen da je poslao jednog saučesnika čiji indentitet nije utvrđen automobilom da doveze oštećenu iz Tuluza do Pariza gde ih je čekao B.N. Držali su je u različitim hotelima pri čemu je B. N. tukao zatvarao je u kutiju ispod kreveta da bi je kaznio i vezivao je golu na dušeku, dok ju je okrivljeni A. M. povremeno obilazio, pri čemu su je njih dvojica stalno primoravali da im kaže šta su treća oštećena i ona rekle policiji u Tuluzu.

- Od 12. juna do 5. jula 2002. godine oštećenu su držali u hotelu gde su joj u toku dve uzastopne večeri čekićem zakucavali eksere pod nokte obe ruke, a okrivljeni A. M. je neutvrđenog dana, oštećenu udario metalnom lopatom po glavi i po srednjem prstu desne ruke, pa je pustio na slobodu dana 2. avgusta 2002. godine i naredio joj da ide u Tuluz i nastavi da se prostituiše za njegov račun, što je ona i učinila - stoji u optužnici.

Ubijenu ženu spakovali u kofer i zakopali u šumi

Treću oštećenu ženu V.R. koja se prostituisala u njihovoj mreži u Tuluzu, krajem jula i u prvoj polovini avgusta 2002. godine – prema optužnici - takođe su držali zatočenu u jednom hotelu u pariskom regionu, gde su je tukli i mučili kako bi im ispričala kakvu je izjavu dala policiji sa drugom oštećenom. Nju je kolima dovezao B. N. a dva dana kasnije došao je A.M. pa su je ispitivali o tome šta su ona druga oštećena izjavile policiji u Tuluzu.

- Okrivljeni A. M. je otišao iz hotela i naložio B. N. da oštećenu drži zatvorenom i da je muči. Narednog dana B. N. je udario nekoliko šamara oštećenoj u hotelskoj sobi a zatim je udario pesnicom u glavu, pri čemu je oštećena od ovog udarca krenula da pada i u padu udarila glavom u zid sobe, i na taj način zadobila povrede od kojih je preminula na licu mesta. Okrivljeni A. M. je sutradan, kako bi sakrili leš, doneo jedan veliki kofer sa točkićima u koji je B. N. smestio leš oštećene, da bi narednog dana njih dvojica krenuli u dva automobila prema šumi gde je B. N. ušao u šumu i zakopao leš oštećene na neutvrđenom mestu, dok je okrivljeni A. M. ostao na ulazu u šumu i čuvao stražu kako bi obavestio B. N. ukoliko neko naiđe - navodi se u optužnici.

Jedna otmica se okončala smrtnim ishodom

Prema optužnici VJT, A. M. se tereti da je učinio dva krivična dela otmica iz čl. 134. st. 3. u vezi st. 1. KZ kao saizvršilac u vezi čl. 33 KZ i jedno krivično delo otmica iz čl. 134. st. 4. u vezi st. 3. i st. 1. KZ kao saizvršilac u vezi čl. 33 KZ, št znači da je jedna od tri otmica za koju se tereti sa smrtnim ishodom.

Autor: Blic

#Aleksandra Mojašvić Krstić

#Andrej Ivić

#Francuska

#Milan Petrović