Biće moguće meriti koncentracije aerosola i gasova u tragovima nad Evropom u periodu od 60 minuta, što će dati bolji uvid u kvalitet vazduha nad našim kontinentom.

Prvi od ukupno tri Meteosat (MTG) satelita treće generacije, koji će omogućiti revolucionarni napredak u praćenju i prognozi vremena u Evropi, lansiran je sinoć iz Francuske Gvajane.

Evropska svemirska agencija (ESA) je nedavno objavila na Tviteru da je MTG već u orbiti i da su sinoć dobili "sve telemetrijske podatke sa satelita, koji su savršeno otvorili solarne panele!"

Novi satelit sazvežđa Metosat MTG, koji će podići vremensku prognozu u Evropi na novi nivo, lansiran je sinoć u 21.30 po makedonskom vremenu iz Francuske Gvajane raketom Ariane 5.

MTG je novi program operativnih geostacionarnih meteoroloških satelita Evropske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT). Ovaj program će značajno unaprediti vremensku prognozu, praćenje uslova i promena u atmosferi, kopnenoj površini i moru i obezbediće kontinuitet EUMETAST serije satelitskih merenja za klimatska istraživanja u narednih 60 godina.

Program MTG donosi revoluciju u kvalitetu i kvantitetu meteoroloških podataka sa većom prostornom rezolucijom i posebno frekvencijom merenja, koja se sa ovom generacijom satelita približava kontinuiranom posmatranju, što je izuzetno važno pri prognozi trenutnog razvoja vremena, posebno potencijalno opasno vreme. MTG će takođe omogućiti detekciju i isporuku podataka o munjama, što znači da će praćenje olujnih sistema biti još bolje nego što je ranije bilo moguće.

Biće moguće meriti koncentracije aerosola i gasova u tragovima nad Evropom u periodu od 60 minuta, što će dati bolji uvid u kvalitet vazduha nad našim kontinentom. Program MTG razvijan je tokom dve decenije i rezultat je saradnje Evropske svemirske agencije (ESA) i EUMETSAT-a sa industrijskim partnerima na čelu sa grupom Thales Alenia Space.

Svi sateliti će biti u geostacionarnoj orbiti, oko 36.000 kilometara od Zemlje, iznad ekvatora i sa pogledom na Evropu i Afriku. EUMETSAT naglašava da će treća generacija njegovih satelita isporučiti najmanje 50 puta više podataka od trenutne misije Meteosat.

Autor: redportal.rs

#Meteosat

#revolucija

#satelit

#vremenska prognoza