Napredni PVO sistemi uskoro na bojnom polju Ukrajine

Administracija predsednika bajdena finalizira planove da pošalje PATRIOT PVO sisteme u Ukrajinu koji mogu krenuti put ratišta već ove nedelje.

Plan Pentagona i dalje mora da bude odobren od strane sekretara odbrane lojda Ostina pre nego što će biti poslat predsedniku Bajdenu na potpisivanje.

Ukrajina već duže vreme poziva SAD da joj obezbede dalekometne PVO sisteme koje su efikasne u obaranju balističkih i krstarećih raketa, posebno u kontekstu poslednjih talasa napada raketama koje su razorile ukrajinsku energetsku infrastrukturu. U slučaju da bude finalizirano sve, kao što se čini da će biti, to bilo najefektivnije dalekometno oružje poslato u zemlju do sada.

Nije još do kraja jasno koliko lansirnih sistema će biti poslato. uobičajena baterija PATRIOT sistema uključuje i radar koji detektuje i prati mete, kompjuter, opremu za generisanje električne enrgije, kontrolni sistem za napad na ciljeve sa 8 lansera u kome se nalaze po četiri rakete spremne za lansiranje.

Čim se planovi odobre, očekuje se da se PVO sistem vrlo brzo prebaci u Ukrajinu, za samo nekoliko dana, dok će Ukrajinci biti obučavani za njeno korišćenje u bazi Grafenvoher u Nemačkoj.

Autor: redportal.rs

#Administracija

#NATO

#PATRIOT

#PVO

#SAD

#Sistemi

#Ukrajina

#bajden

#naoružanje

#rat

#rusija