Ukrajina, pak, traži da Rusija povuče svoje trupe i vrati sve okupirane teritorije

Ukrajina mora da preda teritorije koje je anektirala Rusija pre bilo kakvih diplomatskih pregovora, saopštio je danas Kremlj, reagujući na predlog Vladimira Zelenskog da se održi "svetski samit o miru".

- Ukrajinska strana mora da prihvati stvarnu situaciju na osnovu toga što Ruska Federacija ima nove građane nakon referenduma održanih na tim teritorijama - izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da je napredak nemoguć dok Kijev ne prihvati činjenice.

Krajem septembra Rusija je najavila pripajanje četiri ukrajinska regiona, nakon aneksije Krima 2014. godine, ali ih ne kontroliše u potpunosti. Međunarodna zajednica ne priznaje odluku Rusije da pripoji ukrajinsku teritoriju.

Ukrajina, pak, traži da Rusija povuče svoje trupe i vrati sve okupirane teritorije.

Peskov je nagovestio da "ne dolazi u obzir" da Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine pre Božića. Njegova izjava usledila je nakon što je Zelenski ponovio svoj mirovni plan od deset tačaka na jučerašnjoj video konferenciji G7.

Poslednjih meseci ruske snage se povlače ispred ukrajinske vojske. Kao odgovor, Moskva je mobilisala 300.000 rezervista da ojača svoje pozicije i uništava energetsku infrastrukturu zemlje.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#kremlj

#mirovni pregovori

#rusija