Simptomi bolesti su groznica, kašalj, otežano disanje, dijareja i povraćanje.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost upozorila je lekare da budu na oprezu kada su u pitanju navijači koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva i pokazuju znake bolesti.

Fudbalskim navijačima koji se vraćaju iz Katara savetuje se da paze na simptome "kamiljeg gripa", potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije čiji simptomi uključuju temperaturu, kašalj i povraćanje.

Bliskoistočni akutni respiratorni sindrom (MERS) može se zaraziti kontaktom sa kamilama, objavili su britanski zdravstveni zvaničnici.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost upozorila je lekare da budu na oprezu kada su u pitanju navijači koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva koji pokazuju znake bolesti, prenosi Tajms.

MERS se može dobiti bliskim kontaktom sa kamilama ili konzumiranjem proizvoda od kamila, npr. nepasterizovano kamilje mleko. Drugi faktori rizika su blizak kontakt sa zaraženom osobom. Mnogi navijači koji su prisustvovali Svetskom prvenstvu navodno su uživali u jahanju kamila u Kataru.

U Velikoj Britaniji je do danas prijavljeno pet slučajeva MERS-a, a poslednja epidemija dogodila se u avgustu 2018. Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost izdala je rutinske smernice prošlog meseca, a još uvek nije prijavljen nijedan novi slučaj.

Bolest je prvi put registrovana 2012. godine i od tada je bilo 2.600 slučajeva širom sveta, uglavnom na Arapskom poluostrvu, saopštila je SZO.

Više od trećine zaraženih umrlo je od posledica bolesti, a dva slučaja su registrovana u Kataru. Simptomi bolesti su groznica, kašalj, otežano disanje, dijareja i povraćanje.

Svima koji se vraćaju u Britaniju sa simptomima MERS-a, koji su slični prehladi ili gripu, rečeno je da potraže medicinski savet i podele svoju istoriju putovanja, kako bi se mogla sprovesti kontrola infekcije i testiranje.

Ne postoji specifičan tretman za bolest, tako da lekari rade na ublažavanju simptoma kod pacijenata. Oko 35 odsto zaraženih MERS-om umire od posledica te bolesti, kažu stručnjaci.

Autor: redportal.rs

#kamilji grip

#katar

#kašalj

#navijači