150 miliona barela 😳

Kako je objavio turski predsednik Tajip Erdogan u ponedeljak, oko 150 miliona barela naftnih rezervi je otkriveno na planini Gabar u turskoj jugoistočnoj provinciji Sirnak. Otkriće, koje spada u 10 najvećih kopnenih nalazišta otkrivenih u 2022. godini, vredno je čak 12 milijardi dolara.

Proizvodimo oko 5.000 barela dnevno u ovom regionu, koje ima veoma visok kvalitet. Dok su mnoge naftne i gasne kompanije plako odustajale od istraživanja tokom pandemije, Turkish petroleum je ubrzao svoje istraživanje i proizvodnju. Sa čak 34 nova otkrića samo u 2021, dodali smo čak još 71 milion barela našim trenutnim rezervama.

Turska planira da poveća proizvodnju nafte do 100.000 barela dnevno, šireći svoja geološka istraživanja, bušenje i sve druge aktivnosti uperene ka povećanju proizvodnih kapaciteta.

Otkriće dolazi manje od mesec dana kasnije nakon što je Turska tražila smanjenje cene od 25% na gas koji uvozi iz Ruske Federacije, koja je već dostavila 44% od ukupne dogovorene količine prirodnog gasa. Dve zemlje sve tešnje sarađuju u domenu energetike i distribucije, posebno nakon napada na gasovod Severni tok.

Prošle nedelje Financial Times je objavio da zapadni zvaničnici smatraju Tursku odgovornom za remećenje distribucije iz Crnog mora, posebno nakon što je Ankara zaustavila 22 tankera koji su nosili sirovu naftu, i sprečila ih da prođe kroz njene teritorijalne vode navodeći kao razlog probleme sa osiguranjem. Brodovi su zaustavljeni samo nekoliko dana nakon što su EU, G7 i Australija uvele ograničenje od 60 dolara po barelu za rusku naftu koja se prevozi morem.

Autor: redportal.rs

#100.000 barela

#12 milijardi

#150 miliona barela

#71.000 barela

#Crno more

#EU

#Erdogan

#Predsednik Turske

#SAD

#Severni tok

#Turska

#g7

#naftno polje

#ograničenje

#rusija

#ruska nafta