Zbog čega neke bebe više liče na mamu, dok neke povuku većinu osobina od očeva?

Zbog čega neke bebe više liče na mamu, dok neke povuku većinu osobina od očeva? To se svodi na kombinaciju gena i načina života. Iako se većina naslednih gena prenosi od oba roditelja, postoje neke osobine koji se mogu direktno povezati sa majkom. Proučavanje genetike je omogućilo da tačno odredimo koje osobine potiču od kog roditelja, pa možda već možete da pretpostavite koje psihičke osobine će naslediti vaša beba.

Kada sa nestrpljenjem iščekujete dolazak vašeg mališana, verovatno ćete se zapitati ne samo kako će izgledati, već i kako će se ponašati, pričati, hodati i još mnogo toga. Beba može da nasledi mnogo više od samo boje očiju i visine svojih roditelja

Navike spavanjaAko ste frustrirani zbog bebe koja jednostavno neće da zaspi, moguće je da u porodici postoji nesanica! Prema novom istraživanju iz Journal of Sleep Medicine, majke često imaju veći uticaj na navike spavanja svoje dece jer obično provode više vremena sa decom nego očevi.

- Rezultati otkrivaju da deca majki sa nesanicom kasnije idu na spavanje i provode manje vremena u dubokom snu.

TemperamentDete ne prestaje da plače ili vrišti? Iako njihovo okruženje igra ulogu u tome, nove studije su pokazale da genetski sastav može igrati veću ulogu u temperamentu vaše bebe. Prema nemačkoj studiji objavljenoj u Journal Behavioral Brain Research pojedinci koji nose specifičan tip alela, ili alternativni oblik gena, mnogo su češće ljuti od onih bez ovog alela. Međutim, u borbi između prirode i vaspitanja, okruženje u kojem vaše dete odrasta takođe ima ogroman uticaj na njegovo ponašanje i temperament kako odrastaju. Dakle, pokušajte da pokažete zdrave strategije komunikacije počevši od momenata kada je dete malo. Dokazano je da deca čiji su roditelji često ljuti imaju veću verovatnoću da ispolje ovakva ponašanja u budućnosti.

Sportske sposobnostiAko tata ikada počne da se hvali da su njegova deca nasledila atletizam i sportsko umeće od njega, to možda nije istina! Kod skoro svih sisara, naš mitohondrijski genom (koji se obično naziva elektranom ćelije) nasleđuje se isključivo od majke. Stoga se može reći da su „geni profesionalnih sportista“ i stvari poput izdržljivosti ili fizičke izdržljivosti nasleđeni od majke.

Znaci starenjaJoš jedna genetska osobina koju bebe nasleđuju od svoje majke (i mamine mitohondrijalne DNK) su fizički znaci starenja. Da li ste ikada čuli izraz "imate dobre gene?" Možda u tome ima istine. Svakako na izgled kože utiču i različiti faktori životne sredine kao što su izlaganje suncu, UV zracima i slobodni radikali. Međutim, studije su pokazale da ako ćelije kože i DNK naše majke imaju mutacije ili oštećenja od sunca, ove mutacije mitohondrijske DNK mogu da se prenesu, piše Familyeducation.

Autor: Magazin Novosti

#Nasleđivanje

#beba

#gen

#majka

#osobine