Poseta Eskobara Prištini dolazi u trenutku kada je situacija na severu Kosova napeta i praćena bezbednosnim incidentima

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar odbio je danas, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da pred medijima komentariše situaciju na severu Kosova.

Posle sastanka Eskobar je u kratkoj izjavi za medije rekao da je reč o rutinskoj poseti.

- Nemam komentar. Ja sam već ovde deo rutinskog angažmana. Dobri smo partneri i lepo je ostati u stalnoj komunikaciji. Imaću više da kažem nešto kasnije, pošto ćemo imati još nekoliko sastanaka, pa ćemo razgovarati - rekao je on novinarima.

Eskobara je na sastancima pratio američki ambasador u Prištini Džef Hovenije. Poseta Eskobara Prištini dolazi u trenutku kada je situacija na severu Kosova napeta i praćena bezbednosnim incidentima.

Incidenti su se dogodili prilikom pokušaja članova Centralne izborne komisija (CIK) da pripreme lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova - Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok.

Nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg pripadnika te policije Dejana Pantića pod sumnjom da je umešan u napade na službenike CIK na severu Kosova, i na policiju, na putevima prema prelazima Jarinje i Brnjak postavljene su barikade.

Vanredni lokalni izbori su raspisani jer su gradonačelnici i drugi srpski predstavnici napustili svoje funkcije početkom novembra protestujući zbog odluke vlade tzv. Kosova da ne dozvoli promet automobilima sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija, a posle serije incidenata su odloženi.

Autor: redportal.rs

#Gabrijel Eskobar

#kim

#poseta