Putin: Ako ne budemo prvi koji će ih upotrebiti pod bilo kojim okolnostima, onda nećemo biti ni drugi 😉

Predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da bi Rusija mogla izmeniti svoju vojnu doktrinu uvođenjem mogućnosti preventivnog napada za razoružavanje neprijatelja.

Putin govorio je odgovarajući na pitanje novinara koji ga je zamolio da pojasni svoju izjavu od ranije o upotrebi nuklearnog oružja, prenose Nezavisne.

Obraćajući se novinarima samo nekoliko dana nakon upozorenja da rizik od nuklearnog rata raste, ali Rusija neće napasti prva, Putin je rekao da Moskva razmatra hoće li usvojiti ono što je nazvao Vašingtonovim konceptom preventivnog napada.

- Pre svega, Sjedinjene Države imaju koncept preventivnog udara. Drugo, razvija sistem razoružavajućih napada - rekao je Putin novinarima u Kirgistanu.

Putin je rekao da bi Moskva možda trebala razmisliti o prihvatanju američkih “ideja za osiguravanje vlastite sigurnosti”.

- Samo razmišljamo o tome - rekao je Putin, prenosi Defence Talk.

- Ako potencijalni protivnik veruje da je moguće upotrebiti koncept preventivnog napada, a mi to ne činimo, onda nas to ipak navodi na razmišljanje o pretnjama koje nam takve ideje predstavljaju. 🤔

Putin je utvrdio da su ruske krstareće rakete i hipersonični sistemi "moderniji i čak učinkovitiji" od onih u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Rusije je u sredu upozorio da nuklearne napetosti rastu, iako je insistirao na tome da Moskva neće biti prva koja će rasporediti atomsko oružje.

Istovremeno je rekao:

- Ako ne budemo prvi koji će ih upotrebiti pod bilo kojim okolnostima, onda nećemo biti ni drugi koji će ih upotrijebiti.

Istog dana američki Stejt Department ukorio je ruskog zvaničnika rekavši da je “svaka labava priča o nuklearnom oružju apsolutno neodgovorna”.

Autor: Nezavisne

#Kirgistan

#Moskva

#Vladimir Putin

#rusija