Zahtev da se pristupi sklanjanju po hitnom postupku

Kako prenosi portal Kossev, sat vremena pre najavljenog drugog obraćanja javnosti za poslednja 24 časa srpskog predsednika a nakon još jedne hitne sednice za Nacionalnu bezbednost, SAD su oglasile kroz zajedničko saopštenje dve ambasade – one u Prištini i u Beogradu. U Prištini je ambasador Džef Hovenijer, u Beogradu – Kristofer Hil. Obojica u delu javnosti uživaju imidž ključnih figura u smirivanju višemesečnih tenzija između dve strane.

Saopštenje:

Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova. Razumemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanja upućenim kosovskim vlastima i lokalnom stanovništvu.
Oni koji su postavili nelegalne blokade puteva treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanje. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku misiji NATO-a na Kosovu (KFOR-u) u naporima da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX). Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije.
Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da preduzmu hitnu radnju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru Dijaloga koji vodi EU kako bi se rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Na Severu su u subotu popodne postavljene barikade. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa. Barikadama je prethodilo hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Srbina – D. P. zbog navodnog napada ranije ove nedelje na prostorije OIK. Priština i Beograd se snažno uzajamno optužuju za izazivanje krize.

Autor: kossev.info

#Ambasade

#Jarinje

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Razmena vatre

#SAD

#SAaopštenje

#Sevek

#Uklenjanje barikada

#ambasada

#apel

#barikade

#brnjak

#hapšenje

#hitan postupak

#kosovska mitrovica

#poziv

#srbi