Polovina ukupnih vlakana iz krompira dolazi upravo iz kore.

Krompir je namirnica koju konzumiramo gotovo svakodnevno, pripremamo ga na razne načine, kuvamo ga, pečemo, dinstamo, pržimo, ali nije baš svaki od tih načina pripreme zdrav.

Prema nutricionistkinji Džuli Apton, najzdraviji način jedenja krompira jest da ostavite koru na njemu i da ga ispečete u rerni.

“Najzdraviji način jedenja krompira je kada je pečen s korom. Pečeni krompir ne dodaje dodatne kalorije poput onog koji pržite na ulju”, pojašnjava Apton.

Ostavljanje kore na krompiru donosi namirnici dodatne hranjive materije jer polovina ukupnih vlakana iz krompira dolazi upravo iz kore.

“Krompir je jedno od mojih omiljenih povrća. To povrće je puno kalijuma, vlakana i vitamina C. Ipak, kad ih pečete, ključno je paziti na prelive i premaze s visokim udelom masti i kalorija poput maslaca, kisele pavlake i komadića slanine. Umesto toga, prelijte ih pasuljem, salsom, čilijem, povrćem ili malo narendanog parmezana”, naglašava Apton.

Autor: Krstarica

#hrana

#krompir

#povrće

#priprema