Morate što pre da se otarasite loših navika.

Uzroci koji dovode do anksioznosti nisu jedinstveni, već je reč o kombinovanom uticaju genetskih faktora i faktora sredine.

Najčešće su to neke traume, stres ili je neko jednostavno taj tip ličnosti.

Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste da ishrana može uticati na intenzitet anksioznosti, odnosno određene navike, mogu da je pogoršaju.

Nutricionistkinja Nataša Đukić je otkrila na šta to treba da se obrati dodatna pažnja:

– Anksiozni poremećaj može da bude posledica intenzivnog stresa, ali i reakcija na dugotrajnu akumulaciju stresa slabijeg intenziteta. Glavni simptomi anksioznog poremećaja su strah i prekomerna briga, zatim nemir, tenzija, napadi panike, teškoće sa koncentracijom, osećaj krivice, nekvalitetan san, osećaj slabosti i umora, kao i napetost u mišićima, glavobolje, bol u grudima i drugo.

Ona ističe da postoje određene životne i prehrambene navike, koje u velikoj meri mogu uticati na izraženost i učestalost simptoma anksioznosti.

Ovo su navike u ishrani koje treba da izbegavate:

– preskakanje doručka

– konzumacija previše šećera

– previše kofeina

– neredovni obroci

– opsesivno brojanje kalorija

– konzumacija alkohola

Autor: Objektiv

#alkohol

#anksioznost

#doručak

#ishrana

#navike