Akcije kompanije su ove godine pale za 51%

Dok je Elon Musk zauzet remontom novostečene Tvitter Inc., Tesla Inc. suočava se sa sve hitnijim problemima i ispituje veru nekih od najvećih obožavatelja svog izvršnog direktora. Slabljenje potražnje u Kini primorava proizvođača električnih vozila da uspori proizvodnju i otpusti zapošljavanje u svojoj fabrici u Šangaju.

Njegov najviši rukovodilac za to tržište pozvan je da pomogne u njegovoj najnovijoj fabrici, u Teksasu, koja se ne razvija kako je planirano. A akcije Tesle, koje su ove godine izgubile više od 500 milijardi dolara na tržišnoj vrednosti, ponovo su pod pritiskom dok Muskovi savetnici razmatraju korišćenje akcija milijardera kao kolaterala za nove kredite za zamenu duga Tvitera.

Otkrića proteklih dana izazvala su zabrinutost među akcionarima koji su već zabrinuti za Muskove prioritete nakon što je preuzeo kormilo još jedne kompanije. „Teslin odbor je izgubio put“, objavio je u sredu Leo KoGuan, jedan od najvećih pojedinačnih akcionara Tesle, predlažući otkup akcija. On i još jedan otvoreni Teslin investitor, Ros Gerber, traže od odbora da doda direktora koji će predstavljati maloprodajne akcionare.

Sam Mask kaže da ima "previše posla" i da se s tim ponekad nosi spavajući u kancelariji. Dok je u prošlosti dremao u Teslinim objektima, u poslednje vreme hibernira u Tviter-ovom sedištu u San Francisku. „Nastavljam da nadgledam i Teslu i SpaceKs, ali tamošnji timovi su toliko dobri da se od mene često malo zahteva“, tvitovao je Mask u četvrtak. „Tim Tesle je uradio neverovatne stvari, uprkos izuzetno teškim vremenima“, rekao je ranije tokom dana, navodeći evropsku energetsku krizu, pad kineske nekretnine i kamatne stope u SAD kao makroekonomske izazove.

Nedavna unutrašnja previranja pomutila su kraj godine u kojoj se i dalje očekuje da će Tesla ostvariti rekordnu prodaju i zadržati krunu najvećeg svetskog proizvođača električnih vozila. Međutim, nije imun na usporavanje kineskog tržišta automobila i recesionih uslova u Evropi. U oktobru je glavni finansijski direktor Zachari Kirchhorn rekao da kompanija očekuje da će ostvariti očekivano povećanje isporuka vozila od 50% koje je kompanija više puta rekla da očekuje u narednih nekoliko godina.

Teslina fabrika u Ostinu u Teksasu raste sporije nego što se očekivalo, a novi oblik litijum-jonskih baterija još nije spreman za masovnu proizvodnju. Umesto toga, kompanija je pozvala Toma Žua, ključnog izvršnog direktora u Kini koji je nadgledao izgradnju fabrike u Šangaju, da nadgleda operacije u Ostinu, izvestio je Blumberg u sredu.

Tesla u Šangaju skraćuje proizvodne smene i odlaže datume početka nekih novozaposlenih radnika, izvestio je u četvrtak Blumberg, najnoviji znaci da potražnja za Teslinim električnim vozilima u Kini ne ispunjava očekivanja. Došlo je nakon što je Bloomberg ranije ove nedelje objavio da Tesla planira da smanji proizvodnju proizvodnih linija Model I i Model 3 u Šangaju za oko 20%.

Tesla će imati mnogo posla 2023. godine. Kompanija je nedavno počela da isporučuje svoj dugoočekivani Semi kamion nakon nekoliko godina odlaganja i planira da konačno počne proizvodnju svog prvog kamioneta, Cibertruck.

Otkup koji su neki investitori tražili takođe može biti opcija. To je oblik pozajmljivanja u kome se akcije ili obveznice prodaju uz dogovor za njihov kasniji otkup. Musk je rekao tokom poslednjeg poziva kompanije o zaradi da odbor generalno smatra da je otkup imao smisla i da je moguće nešto između 5 i 10 milijardi dolara. Prošlog meseca je tvitovao da će odluka biti na rukovodiocima Tesle.

Musk i Tesla nisu odgovorili na zahteve za komentar u četvrtak. Predstavnik kompanije je ranije rekao da je izveštaj Blumberga o planovima za smanjenje proizvodnje u Šangaju „lažan“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Akcije Tesle pale su za manje od 1% na zatvaranju u Njujorku, trgovajući manje četvrti dan zaredom. Akcije kompanije su ove godine pale za 51 odsto.

Autor: redportal.rs

#Akcije

#Elon Mask

#Tesla

#tviter