Tokom dodela Nobelove nagrade u protekle dve godine nijedan laureat nije lično prisustvovao ceremoniji zbog pamndemijeskih ograničenja

Nakon pune dve godine pandemijskih ograničenja danas će u Stokholmu biti dodeljene Nobelove nagrade uz ceremonije i zvanični banket, a dobitnici će se lično pojaviti da prime ovo veliko priznanje.

Tokom dodela Nobelove nagrade u protekle dve godine nijedan laureat nije lično prisustvovao ceremoniji zbog pamndemijeskih ograničenja, već je nagrada uručivana u matičnim zemljama dobitnika.

Današnja ceremonija počinje u 16 časova po srednjeevropskom vremenu sa zvanicama i nominovanima koji će se pojaviti u punom sjaju i svečanoj toaleti onako kako je to nalagao protokol pre pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

- S obzirom na izazove sa kojima se svet suočava, važno je istaći u prvi plan ideju Alfreda Nobela o međunarodnom zajedništvu - rekao je Vidar Helgesen, izvršni direktor Fondacije Nobelove nagrade.

Nobelove nagrade biće dodeljene danas u Oslu i u Stokholmu, a najprestižnija, ona za mir, biće dodeljena u Oslu beloruskom aktivisti Alešu Bjaljacku, organizaciji za ljudska prava Memorijal iz Rusije i Centru za građanske slobode iz Ukrajine.

Ostale nagrade, čiji su dobitnici proglašeni u oktobru, biće dodeljene u Stokholmu. Ove godine nagradu za medicinu dobija švedski genetičar Svante Pebo a Nobelovci za fiziku su Alen Aspe, Džon F. Klauzer i Anton Cajlinger.

Nagrada za hemiju biće dodeljena Kerolin R. Bertoci, Mortenu Meldalu i Karlu Bariju Šarplesu, dobitnici za ekonomiju su Ben Šalom Bernanke, Daglas V. Dajmond i Filip H. Dibvig, a Nobelovu nagradu za književnost ove godine će dobiti francuska književnica Ani Erno.

Nobelove nagrade tradicionalno se dodeljuju 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, a svaki laureat dobija i ček u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (900.000 evra), međutim kada jednu nagradu dobije više laureata, ovaj iznos se ravnomerno deli.

Autor: redportal.rs

#Dodela nagrade

#nobel

#nobelova nagrada