Talas protesta Roma se širi zahvatajući oblasti zapadne Atike, gde mnogi od njih žive, ali i unutrašnjost zemlje

Kako protiču dani neizvesnosti za život 16-godišnjaka koga je pripadnik specijalnih jedinica pogodio u potiljak prilikom bekstva s benzinske pumpe, gde nije platio natočeno gorivo vredno 20 evra, nezadovoljstvo Roma raste, a sukobi s policijom u Atini i Solunu postaju sve žešći.

Praktično, strasti se ne smiruju od ponedeljka, kad je došlo do incidenta u Solunu. Predgrađa glavnog grada i ulice Soluna, posebno one u okolini bolnice gde se nesrećni mladić bori za život, podsećaju na bojno polje. Velike grupe nezadovoljnika pale sve pred sobom, prodavnice, automobile i kontejnere, postavljaju zapaljene automobilske gume kojima blokiraju saobraćajnice, jurišaju na policajce zasipajući ih kamenjem pa i Molotovljevim koktelima.

Među njima ima i naoružanih. Pucali su, ranili policajca i poručili da se neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena. Otac ranjenog Roma poručuje da će, ako policajac koji je pucao u mladića ne bude adekvatno kažnjen i ukoliko bude pušten na slobodu, sam preuzeti pravdu u svoje ruke i na isti način kazniti njegovu porodicu.

Da policija razmišlja o energičnim merama kako bi se suzbilo nasilje govore i poruke građanima da ne izlaze na ulicu u prigradskim opštinama u kojima su neredi. Situacija može da izmakne kontroli, što potvrđuje i incident na periferiji Atine, gde je grupa policajaca upala u zasedu oko 70 Roma, od kojih su neki bili naoružani karabinima. Čitav sat pokušavali su da se izvuku i kad je postalo jasno da im preti najgori scenario, opkoljeni policajci su spaseni zahvaljujući policijskom helikopteru koji je uspeo da se spusti na „bojno polje”.

Talas protesta Roma se širi zahvatajući oblasti zapadne Atike, gde mnogi od njih žive, ali i unutrašnjost zemlje. Ispred bolnice u Solunu već nekoliko dana dežuraju članovi porodice mladića, s kojima je i veliki broj građana koji smatraju da je policija kriva. Advokati porodice, ali i predstavnici romske zajednice, pozivaju na smirivanje situacije, prestanak nereda i nasilja.

Policajac koji je pucao nalazi se u pritvoru zbog krivičnog dela pokušaj ubistva. Ispituju se okolnosti pod kojima se sve odigralo, ali i dalje ostaje nejasno da li je policajac prekoračio ovlašćenja, da li je zaista bilo razloga da potegne oružje, da li je mladić bilo čime, sem činjenicom da je ukrao benzin za 20 evra, predstavljao opasnost za policajce.

Ima različitih tumačenja, javnost je podeljena, ceo slučaj je politizovan jer svaka partija, posebno opozicione, ima svoje viđenje i priliku da policiju optuži za brutalnost. Vlada je na tapetu, jer se sada, posebno iz redova opozicije, postavlja pitanje da li je vodila adekvatnu politiku prema Romima, da li su im obezbeđeni humani uslovi života, da li je diskriminacija uzrok svemu. Policija ima svoje argumente i navodi da su glavni podstrekači trenutnih nereda grupe koje su odranije poznate istražnim organima, da su kod mnogih pronađeni oružje i narkotici i da svaka priča, pa i ova, ima dve strane.

Pred sudijom, policajac se pravdao da je pucao u samoodbrani i zbog realne opasnosti u kojoj su se, po njegovoj proceni, nalazili policajci na prvom motociklu koji je krenuo u poteru. Tvrdi da je mladić koji se dao u bekstvo svojim vozilom pokušao da ih obori i da je potegao pištolj u nameri da puca u gume, a ne u begunca.

Autor: redportal.rs

#atina

#protesti

#solun