U nedelju, 11. decembra, u 21 čas na ovoj televiziji kreće sa emitovanjem Božićni specijal. 📺

Emisija Nacionalne geografije iz serijala Evropa odozgo u septembru, koja je prikazala Srbiju iz perspektive iz koje je do sada nikada nije prikazana, oduševila je mnoge. U nedelju, 11. decembra, u 21 čas na ovoj televiziji kreće sa emitovanjem Božićni specijal.

Tamo će takođe biti prikazana Srbija, i to kroz ekskluzivne kadrove iz Hrama Svetog Save i paljenja badnjaka, piše RTS. Takođe, gledaoci će moći da vidi i mnoge božićne kadrove iz Evrope.

- Produkciji serijala je bilo veoma zanimljivo pre svega to što se Božić u našoj zemlji obeležava sedmog januara, kasnije u odnosu na većinu zemalja. Pretpostavljam da je to bilo dosta egzotično producentima kda su došli u našu zemlju i kada su videli paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i sam hram koji je jedan od najvećih pravoslavnih svetinja na Balkanu kao i u svetu - rekao je Nikola Dražović iz Nacionalne geografije za Srbiju gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dron-operater Dragan Glišović ističe da mu je bila čast što je dronom uspeo da napravi kadrove samog Hrama odozgo ali i iznutra. Za njega je to bilo posebno iskustvo.

- Mi smo dva dana snimali priču o Hramu. Prvi dan smo snimali samo Hram, a drugog dana smo snimali paljenje badnjaka gde se okupilo dosta ljudi i bilo je vrlo interesantno sve to uhvatiti - rekao je Glišović, pri čemu je naveo da najrizičniji deo je, prema njegovim rečima, bilo snimanje dronom oko lustera u centralnom delu Hrama, koji je težak oko sedam tona.

- Tu nema straha već opreznosti i odgovornosti prema poslu i lokaciji na kojoj se nalazimo, ali smo na kraju sve uspeli - rekao je Glišović.

Navedeno je da je mnogo materijala od čega deo nije iskorišćen.

- Nekih šest, sedam minuta će biti prikazano u Božićnom specijalu, tu je i razgovor sa protođakonom Hrama Svetog Save Mladenom Kovačevićem koji je sa svoje strane dočarao važnost Božića - rekao je Dražović.

U Božićnom specijalu će biti predstavljene skoro sve evropske zemlje sa temom obeležavanja Božića na različite načine i biće prikazan u više od 120 zemalja istovremeno.

Autor: RTS / Telegraf.rs

#Božićni specijal

#Hram svetog Save

#Nacionalna geografija

#paljenje badnjaka