Ima dovoljno novca za isplatu subvencija majkama za stan

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je stanje srpskih finansija stabilno i da na državnom računu trenutno ima 300 milijardi dinara, a takav rezultat i likvidnost države je, prema njegovim rečima, rezultat ušteda i reformi koje su rađene prethodnih godina.

Kao dobre pokazatelje stanja naveo je učešće javnog duga u bruto-društvenom proizvodu koje kod nas iznosi 54 procenta, dok je prosek u Evropskoj uniji 94,5 odsto.

- Prema poslednjim podacima, ove godine ćemo imati rekordan iznos direktnih stranih investicija od možda i preko četiri milijarde evra. Nezaposlenost nam je na rekordno niskom nivou i u trećem kvartalu je iznosila 8,9 odsto - rekao je Mali.

Novca za isplatu subvencija do 20.000 evra majkama za kupovinu stana ima dovoljno, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da one samo treba da podnesu neophodnu dokumentaciju koja je propisana. 

- Čuo sam razne komentare oko toga šta je problem majkama da ostvare ovo pravo. Najveći broj problema koji su postojali u realizaciji uredbe je rešen i raščišćen i samo je neophodno pažljivo pročitati ta rešenja - rekao je Mali.

Naveo je da majke u tome mogu da računaju na pomoć lokalnih samouprava i Ministarstva za brigu i porodici i demografiju, a što se Ministarstva finansija tiče, kako je rekao, para za ovu namenu ima dovoljno.

Za pomoć se prijavilo 607.000 mladih

- Prijava traje do 15. decembra, preko Uprave za trezor, a isplata će početi 16. decembra i verujem da ćemo isplatu završiti do 19. decembra - rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Podsetio je da pravo na ovu pomoć imaju mladi između 16 i 29 goidina i da je neophodno da se prijave svi, bez obzira da li su već primali državnu pomoć.

Autor: Tanjug AP

#FINANSIJE

#Srbija

#siniša mali