Prema izvorima iz ukrajinske vojske, ta jedinica nije potčinjena ukrajinskoj vojnoj komandi, već je prešla pod operativnu kontrolu komande NATO-a.

Ukrajinski vojnici su saopštili da je u grad Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti stigao kombinovani odred koji čine pripadnici obaveštajnih službi i specijalnih snaga Poljske kako bi otkrivali stanovnike grada koji pomažu Rusiji, saopštio je Sputnjiku izvor iz ruskih bezbednosnih struktura.

- Prema informacijama dobijenim od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, u grad Marganec stigla je jedinica koju čine pripadnici obaveštajnih službi i pripadnici poljskih specijalnih jedinica. Oni su obučeni u ukrajinsku uniformu. NJihov glavni zadatak je filtriranje i čišćenje ljudi koji, kako oni kažu, 'pomažu Rusiji' - rekao je on.

Ruska vojska je više puta saopštavala da na strani kijevskog režima ratuju poljski plaćenici. Konkreno, Ministarstvo odbrane Rusije je krajem novembra saopštilo da je u Harkovskoj oblasti likvidirano do 200 poljskih plaćenika i preko 100 plaćenika iz „legije stranaca“ u DNR. U istom periodu je saopštavano da poljski plaćenici trpe velike gubitke kod Kremene, Lisičanska, Svatova i u drugim pravcima u LNR.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je početkom novembra izjavila da je u Ukrajinu stiglo više od 8.000 plaćenika iz preko 60 zemalja, a da su najbrojnije grupe iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije. Do tada je bilo likvidirano preko 3.000 stranih boraca, a isto toliko se vratilo kući.

Autor: Novosti.rs

#Ukrajina

#rat

#rusija