Mega korporacija može da dane dušom 😁

Kako prenosi portal Mondo, dok se Microsoft bori sa regulatorima širom sveta koji imaju pregršt pitanja u vezi akvizicije kompanije Activision-Blizzard, Srbija je dala zeleno svetlo tehnološkom gigantu iz Ričmonda.

Srbija se ovom odlukom pridružila Saudijskoj Arabiji i Brazilu, koji su takođe odobrili dogovor vredan 68,7 milijardi dolara, koji je u mnogim drugim zemljama pod lupom antimonopolskih regulatora.

Iako im odobrenje Srbije sigurno znači, nesumnjivo je da je glavni front koji Microsoft mora da osvoji onaj u EU, a pored toga izgelda da će proizvođač Xbox konzola privoleti njihove regulatore raznim ustupcima kako bi i od njih dobili zeleno svetlo. Ovi ustupci uključuju 10-godišnji ugovor o licenciranju Call of Duty franšize kompaniji Sony.

Kako objašnjava Stefan Dionet, partner u advokatskoj firmi Mekdermot, Vil i Emeri:

Na kraju, takav potez bi mogao da obezbedi ranu saglasnost Evropske komisije, a kasnije bi bio ponovljen ispred drugih Komisija za zaštitu konkurencije. Ipak, ostaje da se vidi da li će aktivni podnosioci žalbe potvrditi takve ustupke i da li će CMA i FTC takođe prihvatiti takav dogovor.

Najveći protivnik ovog dogovora je sama kompanija Sony koja smatra da bi Microsoft ovom kupovinom stekao vlasništvo nad nezamenljivim naslovima i da je prava strategija kompanije da PlayStation postane kao što je Nintendo - apsolutno konkurentat po pitanju svih igara za starije od 18 godina.

Autor: Mondo.rs

#Call of Duty

#EU

#Microsoft

#Play Station

#Privredna

#Saglasnost

#Sony

#Srbija

#Video igre

#akvizicija

#inspekcija

#kupovina

#monopol