Biće otvorena za stvaraoce bez obzira na veru i naciju

Juče je u Beranama otvorena Srpska kuća, tačnije Srpski informaciono-kulturni centar Sveti Sava, čije je otvaranje finansirala Pokrajinska vlada Vojvodine.

Svečanom otvaranju Srpske kuće prisustvovali su episkop budimljansko-nikšićki Metodije, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Dragoslav Šćekić, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović, predsednik opštine Berane Vuk Trifunović, kao i predsednik Nove srpske demokratije i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić.

Mirović je istakao da mu je čast što učestvuje u otvaranju Srpske kuće u Beranama, koje će postati sedište srpskog poleta i kreativnosti, sedište srpskih kulturnih ustanova u Beranama i Vasojevićima:

Ova kuća je građena da bi, i u vremenima koja su pred nama, i sama gradila i učvršćivala duh našeg naroda koji živi u ovom delu Crne Gore, kao i njegov osećaj pripadanja sopstvenim korenima i celokupnom srpskom nacionalnom korpusu. Ova kuća je građena i zbog toga da bi, u dušama svih generacija naših ljudi koji ovde žive, čuvala i sačuvala pradedovski zavet o čojstvu i junaštvu.

On je dodao i da će Srpska kuća biti otvorena za stvaraoce bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, te da će ona biti most za jačanje saradnje Srbije i Crne Gore.

View this post on Instagram

A post shared by Igor Mirović (@igor.mirovic)

IZVOR: IG / @igor.mirovic

Autor: redportal.rs

#Berane

#Srpska kuća

#Srpski nacionalni savjet

#andrija mandić

#igor mirović