Povećanje se odnosi na tarifu energent, dok tarife kapacitet i naknada po mestu isporuke ostaju na istom nivou

Srbijagas objavio je novi cenovnik po kome će prirodni gas za javno snabdevanje od 1. januara posekupeti u proseku za 11 odsto (bez PDV), pa će domaćinstva i ostali mali potrošači gas plaćati 3,79 dinara bez poreza po kilovat času, umesto 3,42 dinara.

Povećanje se odnosi na tarifu energent, dok tarife kapacitet i naknada po mestu isporuke ostaju na istom nivou, navedeno je u obaveštenju Srbijagasa.

Podsetimo, nakon najava ministarke energetike Dubravke Đedović i predsednika Srbije Aleksanda Vučića da će od sledeće godine doći do poskupljenja struje i gasa, Agencija za energetiku je pre dva dana odobrila povećanje cene kilovat-sata od osam odsto, a gasa za 11 odsto.

Ranije je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao da su poskupljenja zabeležena svuda u Evropi, ali i da se Srbija na vreme spremila za zimu.

- Imamo problema u EPS-u, ali što se tiče gasa i količine gasa – imamo ga. Više su nam problem obnovljivi izvori, nisu najpouzdaniji izvori. Na vreme je država krenula da se bavi tom tematikom, sad nismo u velikoj krizi, za svaki slučaj smo spremni da nadomestimo i preživimo, sve zalihe su plaćene, nikome ne dugujemo za gas. Imamo osam miliona preko Bugarske (Gasproma), od 1. decembra ćemo imati joj tri miliona, što znači jedanaest miliona dnevno. To bi trebalo da garantuje da nećemo imati problem. Možemo poredstojeću zimu bezbedno da prođemo - rekao je Bajatović.

Autor: Tanjug

#Dubravka Đedović

#Dušan Bajatović

#Srbijagas

#aleksandar vučić