Monasi su poslati u zdravstvenu kliniku na lečenje od narkomanije

Budistički hram u centralnom Tajlandu ostao je bez monaha nakon što su svi pali na testu za drogu. Svi monasi su oslobođeni dužnosti zbog upotrebe metamfetamina, leka poznatog kao kristalni met, prenosi Dan.

Četiri monaha, uključujući jednog opata, u hramu u okrugu Bung Sam Phan u provinciji Phetchabun bili su pozitivni na metamfetamin, rekao je za AFP zvaničnik okruga Boonlert Thintapthai. Monasi su poslati u zdravstvenu kliniku na lečenje od narkomanije, rekao je zvaničnik.

- U hramu sada nema monaha i seljani su zabrinuti. Još monaha će biti poslato u hram kako bi seljaci mogli da obavljaju svoje verske dužnosti - rekao je on.

Prema Uredu Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), Tajland je glavna tranzitna zemlja za metamfetamin koji preko Laosa dolazi iz mjanmarske države Šan, piše CBS. Jaba, pilula koja sadrži kofein i metamfetamin, prodaje se na ulici. Cena jedne tablete je manja od 20 bahta, što je oko 50 centi.

- Meth, a posebno Iaba, se lako mogu naći u svakom uglu Tajlanda. Ponuda je svuda porasla, a trenutno je pilula jeftinija od piva - rekao je Džeremi Daglas iz UNODC-a za Thai Inkuirer.

Vlasti širom jugoistočne Azije i ostatka sveta zabilježile su rekordne zapljene metamfetamina posljednjih mjeseci. Prošlog mjeseca, Hong Kong je navodno imao najveću zaplenu metamfetamina u istoriji. Pronađeno je 1,8 tona tečnog metamfetamina skrivenog u kartonima kokosove vode.

Autor: Dan

#Budizam

#Bung Sam Phan

#Džeremi Daglas

#Tajland

#Test na drogu