Kremlj je rezervisan oko javnog iznošenja podataka u vezi sa vojnim gubicima u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodno je izgubio više od 1.500 vojnih oficira, uključujući skoro 160 generala i pukovnika, otkako je Rusija napala Ukrajinu pre 9 meseci, prema podacima koji odražavaju nalaze nezavisnih istraga.

Kremlj je rezervisan oko javnog iznošenja podataka u vezi sa vojnim gubicima u Ukrajini. Poslednje podatke dao je u septembru ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji je rekao da je Rusija izgubila 5.397 ljudi u ratu, što je daleko manje od zapadnih procena.

General Mark Mili sugerisao je ranije ovog meseca, dok su se Rusi povlačili iz Hersona, da su snage Moskve i Kijeva pretrpele više od 100.000 žrtava od početka rata.

Američka procena ruskih gubitaka izgleda slična onoj koju je u nedelju dao Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, koji je tvrdio da je ubijeno 87.310 ruskih vojnika - uključujući 600 u prethodna 4 dana.

Na listi navodnih ruskih gubitaka, koje je u ponedeljak citirao ukrajinski pukovnik Anatolij Štirlic Stefan, nalazi se više od 150 pukovnika i potpukovnika, 205 majora, 296 kapetana i skoro 500 starijih potporučnika.

Autor: Telegraf.rs

#Ukrajina

#gubici

#rusija