Nastavljeno svedočenje, Tužilac postavlja pitanja

U specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je svedočenje Srđana Lalića protiv optuženih Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi.

Tužilac je upitao Lalića kada je doneo odluku da postane okrivljeni saradnik i šta ga je motivisalo.

- Sigurno ima godinu dana. Više faktora me motivisalo, jednim delom odnos kavačkog klana prema okrivljenima, a kontakt sam ostvario dopisom. Pisao sam molbu koju sam, stavio u kovertu i tu je bila zamolnica Tužilaštvu - rekao je Lalić.

Na pitanje da li je neko vršio uticaj na njega, Lalić je rekao da niko nije.

Na pitanje u čemu se sastojalo opremanje stadiona kaže da su to bili sistemi za obezbeđenje, video nadzor, kontrola nadzora prolaska.

- Bašta je imala dva prolaza kolska, jednu stranu smo zatvorili, zavarili smo kapiju i stavili metalne ploče, kako bi se zaštitili od probijanja kapije, a drugu stranu je ostavljena otvorena sa kolskom kapijom, koja se otvarala na daljinski i bila je pešačka staza, pokrivena kamerama. Režim ulaska onaj ko dolazi kolima svirne pogleda se kamera, a kada neko dolazi peške, zvoni na interfon ili osoba ima tag, elektronski ključ za otvaranje.

Često ste spominjali reči baza i bunker, na šta se to odnosilo, upitao je tužioc.

- Tako smo nazivali restoran, kuhinju i deo ispred restorana, tako smo ga zvali.

Na pitanje da li zna ko je ubio Gligorijevića, Lalić odgovara:

- Belivuk, udarcem sekirom o vrat, to mi ispričao Belivuk, Miljković. Kada sam došao u kuću posle ubistva. Ostalo da se džakovi odnesu na reku. Ispričali su mi sve detalje događaja. Još su bili krvavi - kaže Lalić.

- Što s tiče ubistva Veličkovića u rasparčavanju tela, to sam tada prvi put video. Bili su tu Belivuk, Miloš Budimir, ja sam u poslednjoj fazi došao da pomognem. Oko mašine su bili Spasojević i Draganić. U komadanju su učestvovali Belivuk, Miloš Budimir, Nebojša Janković i ja pomogao, tako što pridržim nešto, zasečem. Ja nisam radio sa sekirom, to je radio Belivuk. Sa kuhinjskim noževima su prvo sekli, a posle su se kupovali pravi mesarski noževi.

Odgovarajući na pitanja Lalić je objasnio u kavim kvarovima je bila mašina.

- Bilo je problema oko povezivanja i ožičavanja, na napon. U skrivenoj prostoriji je bila jedna tabla i tu je bilo nekim problema, da neće da s epokrene, ali se uvek to osposobi i do poslednjeg dana je bila u funkciji. Tu prostoriju nazivam skriveno jer se isprva ne primećuje da postoji prostorija u slučaju da uđe policija, da se ne ne vidi da iza zida ima prostorija. U jednom delu zida ima betonkska ploča, koja kliza na šini i uvlači se zid. Potrebna je velika snaga da se pomeri zid. Police na zidu su maskirale ulaz u prostoriju.

Lalić je i pojasnio kako je mašina uneta u taj skriveni prostor neposredno pre ubistva Zdravka Radojevića.

- Neposredno pre ubistva Zdravka Radojevića, Dragojević je rastavio, veće delove koji nisu mogli da prođu je brusilicom razdvojio, a posle je nakon peskiranja sve sastavio u skrivenoj prostoriji. Janković i Bojan Hrvatin su mu pomagali.

Na pitanje kako su brisali video zapise sa kamera stadiona Lalić kaže da su Belivuk i Miljković organizovali da ode u prostoriju gde se vrši nadzor i da je tako izbrisao sve što je snimano na stadionu i okolini.

Autor: Z.U.- N.B.

#UBISTVO

#belivuk

#kriminal