Finansiranje kampanje u Francuskoj je strogo regulisano

Francuski nacionalni finansijski tužioci saopštili su da su otvorili istragu o sumnji na nezakonito finansiranje izbornih kampanja 2017. i 2022. godine, preneo je Euronjuz.

Vodeći francuski list Le Parisien objavio je da je istraga usmerena na pobedničke izborne kandidature predsednika Emanuela Makrona.

Tužioci su u pisanoj izjavi rekli da žele pojašnjenja nakon izveštaja štampe, u očiglednoj referenci na list Le Parisien, koji je ranije tog dana izvestio o navodnoj istrazi o Makronovoj kampanji iz 2017. i njenim vezama sa američkom konsultantskom kućom Mekinli.

U saopštenju tužioca, bez citiranja Makrona ili njegove stranke, navodi se da je 20. oktobra otvorena sudska istraga o navodnim „nedoslednim računima kampanje“ i „smanjenju računovodstvenih stavki“ u vezi sa konsultantskim kompanijama koje su radile tokom izbornih kampanja 2017. i 2022.

Sledećeg dana otvorena je još jedna istraga o navodnom favorizovanju u vezi sa tim kampanjama, navodi se u izveštaju. Finansiranje kampanje u Francuskoj je strogo regulisano.

Le Parisien je, pozivajući se na anonimne izvore, rekao da su se sudije fokusirale na uslove pod kojima su sklopljeni neki veliki ugovori između Mekinlija i države nakon Makronovog izbora.

Zvanični predstavnik francuskog predsedništva rekao je da je Jelisejska palata „upoznata sa komunikacijom iz kancelarije finansijskog tužioca u vezi sa otvaranjem dve sudske istrage. Na pravosudnom sistemu je da vodi istrage uz svu nezavisnost“.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Izbori

#istraga

#krađa