Najveća većina, njih 61%, štedi pri kupovini namirnica, a 56% pri kupovini odeće i obuće

Skoro dve trećine potrošača u Nemačkoj troši manje novca zbog rekordne inflacije, saopštio je danas Savez nemačkih potrošačkih organizacija.

- Skoro dve trećine ispitanih troši manje novca zbog inflacije, a još 20% veruje da će morati da smanje troškove u budućnosti - obavestila je predsednica Ramona Pop.

Najveća većina, njih 61%, štedi pri kupovini namirnica, a 56% pri kupovini odeće i obuće.

Zbog povećanja maloprodajnih cena trećina ispitanika manje koristi sopstveno vozilo. Trećina anketiranih navela je da manje koristi vazdušni prevoz zbog poskupljenja. Inflacija u oktobru iznosila je 10,4% a na rekord je najviše uticalo povećanje cena energenata.

Prehrambeni proizvodi su u proseku poskupeli za 20,3%. U odnosu na oktobar prošle godine poskupelo je jestivo ulje za 49,7%, mlečni proizvodi i jaja za 28,9% i hleb i proizvodi od žitarica za 19,8%.

Najveći skok cena u energetskom sektoru zabeležen je kod prirodnog gasa. Skuplja je za 109,8% nego u istom periodu prošle godine. U proseku, gorivo za automobile je skuplje za 22,3%.

Istraživanje Saveza nemačkih potrošačkih organizacija takođe je pokazalo da su potrošači spremni da promene svoje kupovne navike ako to doprinosi usporavanju klimatskih promena.

Pokazalo se i da je 75% ispitanika spremno da duže nosi odeću koju već ima, umesto da kupuje novu. Od njih 45% je reklo da bi odustalo od kupovine novih elektronskih uređaja, ako bi se stari mogli popraviti.

Autor: redportal.rs

#Nemci

#inflacija

#kupovina