Registrovano je 31.444 slučajeva zaraze, uključujući 27.517 asimptomatskih.

Vlasti grada Džengdžoua, u centralnoj kineskoj provinciji Henan, naredile su danas restrikcije i zatvaranje šest miliona ljudi posle novih slučajeva kovida-19.Vlasti su naredile veliku kampanju skrininga u nekoliko gradskih četvrti.

Stanovnicima centra grada nije dozvoljeno da napuštaju to područje bez negativnog PCR testa i dozvole lokalnih vlasti. Savetuje im se i da ne napuštaju svoje domove.

Mere se odnose na polovine stanovnika Džengdžoua, ali ne pokrivaju područje fabrike Ajfona (iPhone), gde su ograničenja za radnike već na snazi.

Demonstracije zaposlenih izbile su juče u velikom industrijskom kompleksu "Ajfon siti" u Ddžengdžuu, u centralnoj provinciji Henan, gde je zaposleno oko 200.000 ljudi, od kojih većina tu i stanuje.

Prema navodima zaposlenih i video snimcima objavljenim na društvenim mrežama radnici su protestovali oko spornih ugovora i kovid kontrola.

Suočenim sa porastom slučajeva zaraze poslednjih meseci, pojedini radnici su pobegli krajem prošlog meseca, žaleći se na haos i dezorganizaciju koja vlada u kompleksu.

Ministarstvo zdravlja objavilo je danas novi rekord po broju pozitivnih na kovid-19 u poslednja 24 sata. Registrovano je 31.444 slučajeva zaraze, uključujući 27.517 asimptomatskih.

Ovaj broj premašuje prethodni rekord (29.317) zabeležen sredinom aprila, kada su su vlasti Šangaj uvele restrikcije.

Autor: Pink/Beta

#Karantin

#kina

#korona

#koronavirus

#virus