Strah od neselektivnog hapšenja učinio je da mnogi nevoljno rizikuju putovanje.

Mnoštvo ljudi prolazi kroz normalno prometan granični prelaz u planinama severnog Iraka. "Tamo je veliki zatvor", kaže jedna Iranka, pokazujući na ogromnu kapiju koja označava granicu sa iranskom Islamskom Republikom, koja je sužena zbog protesta više od dva meseca.

Portret osnivača iranskog klerikalnog režima Ruholaha Homeinija nazire se na pozadini valovitih brda prošaranih uličnom rasvetom. Odlomci prigušenih razgovora putnika naglašavaju jezivu tišinu.

Strah od neselektivnog hapšenja učinio je da mnogi nevoljno rizikuju putovanje. Neki od retkih koji prelaze granicu kažu da se omča steže: demonstranti su streljani, policijski čas uveden je u pograničnim selima, kao i noćne racije u kućama. Tiho govore o ženama demonstrantima i hororu koje su pretrpele u iranskim pritvornim centrima.

Iranska vlada zatvorila je zemlju za neakreditovane strane novinare, redovno gasi internet i potiskuje glasove disidenata masovnim hapšenjima. Ekstremna klima straha preovladava u Iranu kako se gušenje pojačava.

- Bilo je i devojčica koje su seksualno napastvovane, a potom su prebačene u druge grade. Plaše se da govore o tim stvarima, kaže žena kojoj su, iz bezbednosnih razloga, nadenuli ime Hana.

Autor: Telegraf.rs

#Iran

#protest

#žene