Navela da je 2021. bila rekordna

Strane investicije i kriza obično ne idu zajedno i investitori se u takvim uslovima teško odlučuju na nova ulaganja, ali srećom mi smo u uspeli da Srbiji ne bude tako i da uprkos krizama zbog kovida i rata u Ukrajini nastavljajmo da privlačimo strane direktne investicije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je na predstavljanju "Bele knjige 2022" Saveta stranih investitora navela da smo imali rekordnu 2021. kad je reč o stranim direktnim investicijama, ali da je i ova godina odlična, jer smo do oktobra imali neto priliv stranih investiicija od 3,11 milijardi evra, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njenim rečima, ovo je vuklo za sobom i rast zaposlenosti koja sada iznosi 50,9 odsto a pre dve godine je iznosila oko 46 procenata kao i pad nezapsolenosti pošto je stopa nezaposlenosti sada 8,9 odsto.

"U manadtau prethodne vlade, od oktobra 2020. do oktobra 2022. imali smo čak 66 otvaranja raznih proizvodnih kapaciteta ukupne vrednosti veće od 2,4 milijarde evra, što je dovelo do otvaranja više od 26.000 novih radnih mesta", rekla je premijerka.

Istakla je da se otvara sve više radnih mesta u sektorima sa višom vrednošću, a pre svega kroz otvaranje razvojnih centara stranih kompanija u Srbiji pa je u prošle dve godine od pomenutih 26.000 radnih mesta, svako šesto bilo u IT sektoru a u 2021. godini svako drugo.

Ovi podaci prema oceni premijerke pokazuju da se naša privreda i ekonomija kreću ka razvoju zasnovanom na znanju i inovacijama.

"Trenutne su najava da će oko 19 zemalja Evropske unije ući u recesiju. Mi ćemo imati rast između 2,7 odsto i 3 odsto ove godine a nastavlja se i rast zaposlensoti, direktnih stranih investicija", istakla je premijerka.

Poručila je investitorima da će Vlada Sbije raditi na tome da oni mogu da računaju na predvidivo i stabilno poslovno okruženje i kao veoma važno za njih istakla da je je Vlada formirala kancelariju za dualno obrazovanje koja bi trebalo da radi na tome da se poveća udeo praktične nastave u toj vrsti obrazovanja.

Navela je da je od 10.000 učenika koji su prošli ovo obrazovanje u srednjim školama 69 odsto odmah po završetku škole dobilo posao a onih koji su završili srednje škole bez dualnog obrazovanja samo 42 odsto.

Radićemo i na digitalizaciji i uvođenju elektronske uprave. Jedna od stvari koja je ostala da uradimo jeste da se uvedu digitalne menice i prema informacija iz Narodne banke Srbije to bi trebalo da se desi u prvom kvartalu sledeće godine", navela je Brnabić.

Naglasila je da u Vladi Srbije Belu knjigu Saveta stranih investitora sa pažnjom analiziraju i koriste je kao svojevrstan priručnik za reforme koje omogućavaju bolju klimu za investitore

Prema njenim rečima Vlada Srbije ne pravi nikakvu razliku između stranih i domaćih investitora a jedan od zadataka Vlade jeste da se stvore uslovi da u zemlju dođe što više stranih investitora.

Bela knjiga analizira stanje i daje preporuke u oblastima koje Savet stranih investitora vidi kao prioritetne, a među ovogodišnjim su porezi, radnopravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine, devizno poslovanje, farameceutska industrija, turizam i ugostiterlsjtvio.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#brnabić