Kao i uvek razlika je u ukusima 😁

Ako provedete dovoljno vremena posmatrajući antičke statue stare Grčke pašće vam na um sigurno jedno posve čudno pitanje - zbog čega sve statue imaju majušne genitalije? Daleko manje nego što je to narmalno dana?

Kao prvo, budimo zahvalni što uopšte možemo da gledamo u te punise uopšte. Iako skulptori antičke Grčke i Rima nisu imali nikakvih problema da prikazuju golotinju, stavovi publike su se promenili tokom godina (kako je jedan istoričar otkrio kada se suočio sa fiokom punom odsečenih penisa u Britanskom muzeju). Kako objašnjava predavač sa Univerziteta Middlesex Piter Veb:

Dok sam radio istraživanja za svoju knjigu Erotska umetnost, tražio sam dozvolu da naliziram više različitih sakrivenih kolekcija erotike u Britanskom muzeju. U grčkom i rimskom odseku prikazan mi je, među mnogim fascinantim predmetima, i kolekcija falusa. Obavešten sam da su oni SVI uklonjeni sa antičkih skulptura u 19. veku kako bi one mogle da budu prihvatljive za javnu prezentaciju...

Veb je velikodušno ponudio da vrati penise "svojim vlasnicima" ali je odbijen. 😁 Kako dalje navodi:

Kasnije sam otkrio sličane događaje i u drugim zemljama. Mikelanđelovom Davidu je pridodat mermerni smokvin list početkom 16. veka, koji nije uklonjen sve do 1912. godine. Srećom praksa stavljanja smokvinih listova je bila češća nego puko čekićanje genitalnih regija.

No zoravo u tome i leži odgovor kako se u Evropi i u svetu menjao kulturološki odnos prema golotinji, tako je bilo i u antici. Tačnije razlog za minijaturne genitalije ležao je u tome što je u periodu antičke Grčke mali penis bio odlika lepote i bio je daleko poželjniji nego oni veći. 😮

Kako objašnjava fotograf Ingrid Berton Mojne:

Antička grčka je bila vrlo patrijarhalno orijentisana kultura, muškarac je bio centralna figura društva. Voleli su na muškarcima male i skladne genitalije, nasuprot velikim seks organima - kao demonstracija muške samokontrole u kontekstu seksualnosti. Danas, u modernom društvu komercijalnosti, filma i reklama sve je to promenjeno u massovni produkt koji nam prenosi informaciju i konteskt dominacije, poželjnosti. Drugim rečima veličina je važna i što veći to bolji.

Slično je naveo i istoričar umetnosti Elen Oredson koji je naveo da su ljudi sa velikim genitalijama u antičkoj Grčkoj posmatrani kao glupavi, požudni i ružni. Sam Aristofan, starogrčki pisac, je opisivao idealne osobine muškarca navodeći sledeće:

Široke grudi, koža koja se presijava, široka ramena, mali jezik, jaki guzovi i majušni penis.

Ukusi se menjaju, a o ukusima ne vredi raspravljati jer je lepota u oku posmatrača. 🧐

Autor: redportal.rs

#Antika

#Aristofan

#Genitalije

#Istorija umetnosti

#britanski muzej

#grčka

#istorija

#kultura

#lepota

#minijaturni

#muzej

#penisi

#skulptura

#umetnost

#veliki