Kako računa savremeni čovek?

Promocija novog romana Muk Gorana Milašinovića održana je u knjižari Delfi SKC pred brojnom publikom. Pored autora, na promociji su govorili književni kritičari i pisci Petar Pijanović i Ana Stišović Milovanović 📚.

Posle romana Slučaj Vinča, u kojem je opisao posledice akcidenta koji se desio u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, Goran Milašinović u novom romanu Muk istražuje posledice ekološke katastrofe kada je došlo do pokolja ptica u Bačkoj 2002. godine.

Kako sam autor kaže, Muk je roman o zločinu prema prirodi, što savremeni čovek i ne računa u zločine.

– Ovaj roman sam pisao više od dve godine. Bilo je mnogo ispravki, cepao sam i bacao stranice kojima nisam bio zadovoljan. O tom događaju se ne zna mnogo, kao i o događajima u Vinči. Čitao sam da su ptice ubijene, a da je vlasnik lovišta uhapšen i ubrzo umro u pritvoru. Toliko sam samo znao o istinitom događaju – napomenuo je Milašinović i dodao da je i smrt u pritvoru bila misteriozna. Ta istina je inspirisala autora da dalje gradi i razvija priču za roman. – Kada sam čuo da je neko pobio deset hiljada ptica, bio sam u velikom šoku. Kako iko može da ubije toliko životinja? Zašto? Zbog nekoliko grama ili kilograma mesa? Ti ljudi žive među nama, ima ih svuda.

Foto: redportal.rs/Laguna

Književni kritičar Petar Pijanović se osvrnuo na novu temu koju obrađuje ovaj roman.

Ova knjiga je potpuno suprotna u odnosu na ‘Slučaj Vinča’ po načinu građenja priče, po stilu… Neobična je jer nema nikakav uvod, direktno ide u zaplet, u priču, na prvoj stranici romana. Ovo je kompozicijski veoma značajno za čitaoca jer on ne zna šta je prethodilo činu neuspešnog dočeka transporta ptica iz bačkog Podunavlja, i upravo ta okolnost u priču uvlači jednu vrstu linearno-povratne naracije, po kojoj priča ima svoj prirodan tok, ali se vraća, jer čitaocu treba objasniti šta se dogodilo.

Ana Stišović Milovanović smatra da Milašinović vrlo promišljeno i pažljivo bira teme svojih priča.

U svojim romanima Milašinović uvek kreće od jednog zrna istine, od kojeg gradi priču domaštavanjem realnosti. Autor vrlo dobro zna da je temelj prave literature uvek dobra priča, ali ruka pripovedača mora da bude vrlo vešta. Ovaj roman je višestruko uzbudljiv ne samo zbog povesti o određenim ljudskim sudbinama već i zbog ozbiljnih, vrlo različitih slojeva za promišljanje. Koliko god događaj bio dramatičan, koliko god sudbina bila uzbudljiva, pisac ne osuđuje. On govori o događaju, o čoveku, čime poziva na imaginarni dijalog, i to je, zapravo, ono što u literaturi vredi.

Foto: redportal.rs/Laguna

Roman Muk možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Ana Stišović Milovanović

#Delfi

#Laguna

#Muk

#Petar Pijanović

#bookish

#goran milašinović

#promocija

#roman