Reditelj je napomenuo da je film jako dugo pripreman, kao i da je tri godine uloženo u istraživanje građe o špijunki

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Nedeljko Kovačić koji je govorio o radu na filmu Vera.

Kovačić je rekao da je film jako dugo pripreman, i da je više od tri godine uloženo u istraživanje građe o špijunki Veri Pešić i pisanje scenarija.

Video: Tanjug/NZ

- Ispostavilo se vrlo brzo da Pešić prirodom posla kojim se bavila nije ostavila iza sebe tako puno pisanih tragova. Žena se bavila špijunažom i većina stvari koje se mogu naći u dosijeima, zapisnici, pisma, telegrami, su nedorečeni, protivrečni ili nepotpuni - naveo je reditelj.

Prema njegovim rečima, to je za umetničku obradu teme jako dobro jer su imali materijal koji je inspirativan da bude razrađen i romansiran.

- Zato kažemo da je film inspirisan istinitim događajima, a nije faktografska priča - naglasio je Kovačić.

Gledaocima će biti uzbudljivo kada saznaju da je Beograd pred Drugi svetski rat bio vrelo špijunskih aktivnosti i da je postojala žena koja se time bavila vrlo uspešno, rekao je Kovačić.

Video: Tanjug/NZ

- Zanimljivi ženski likovi iz domaće istorije nisu često prikazani kod nas i puno naši sugrađana ne zna za postojanje zanimljivih ličnosti kao što je bila Pešić. To će biti veliko iznenađenje, kada shvate da je postojala žena koja se bavila kontraobaveštajnim aktivnostima u osvit Drugog svetskog rata - rekao je Kovačić.

Prema njegovim rečima, rediteljski je najzahtevnije bilo izvuči galeriju istorijskih ličnosti da prodišu kao dramski likovi, a uspeh filma je i ravnoteža između istorijskih činjenica i fikcije.

- Uspeli smo da nemamo karikature i pojednostavljenje, da svi likovi, 90 posto su zaista postojali, budu trodimenzionalni, da budu uverljiva, zaokružena bića u čije postupke i motivacije možemo da verujemo na ekranu - rekao je Kovačić.

Do izbora Jovane Stojiljković za naslovnu ulogu su došli nakon opsežnog kastinga od godinu i po dana, sa probnim snimanjima desetina glumica.

- Jovana je bila u jednom od prvih krugova. Meni je odmah iskočila – ovo bi mogla biti naša Vera! Vratili smo se na početka i zaključili da smo sigurni da je Jovana. I napravili smo izvanredan izbor - ocenio je Kovačić.

Reditelj je istakao da mu je želja da Vera kod gledalaca uspe da zaživi kao što su se nekad vezivali za junake u domaćim filmovima.

Autor: Tanjug

#Nedeljko Kovačić

#Vera

#film

#reditelj