Potpuno se razgradi u roku od 2 sedmice ili manje 💪

U novom istraživanju, naučnici su otkrili da bi gljive mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i računarskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje. Stručnjaci sa Univerziteta Johannes Kepler u Austriji do ovog otkrića došli su tokom istraživanja fleksibilne elektronike, s fokusom na održive materijale koji bi zamenili one nerazgradive.

- Do otkrića smo u nekoj meri došli pukom slučajnošću - rekao je za CNN fizičar Martin Kaltenbrunner sa Univerziteta Johannes Kepler.

Naime, tim je u to vreme razmatrao korišćenje materijala dobijenog od gljiva za upotrebu u drugim područjima, ali su ustanovili da kožica gljive Ganoderme lucidum može služiti kao zamena za bazu koji se koristi u električnim krugovima, a koja izolujea i hladi provodljive metale. Baza se obično izrađuje od nerazgradive plastike koja se nakon upotrebe baca.

Primetili su da gljiva, koja obično raste na trulom drveću u Europi i istočnoj Aziji, ima kompaktnu zaštitnu kožu sačinjenu od micelije, mreže nalik na koren, kojom štiti područje na kojem raste, odnosno drvo.

- Gljiva tako sprečava prodor drugih gljivica ili bakterija - rekao je Kaltenbrunner.

Stručnjaci su skinuli tu kožicu i osušili je. Ona je nakon sušenja bila nešto slabiji izolator od plastike, ali je ipak ostvarivala svoju funkciju u električnim krugovima te je mogla podneti temperature veće od 200 stepeni Celzijusa.

- Ova koža ima mnoga svojstva koja je izdvajaju od drugih biorazgradivih materijala, no najvažnije je to da se jednostavno uzgaja iz otpadnog drva i ne zahteva intenzivnu ili skupu obradu. Naša micelija može trajati dugo ako se drži na suvom, ali u standardnom kućnom kompostu potpuno bi se razgradio u roku od 2 sedmice ili manje - rekao je Kaltenbrunner.

Ovo otkriće daje nadu da će biorazgradiva koža biti održiv alternativni materijal za upotrebu u elektronici koja ne zahteva dugotrajne električne krugove.

Istraživanje MycelioTronics: Fungal mycelium skin for sustainable electronics objavljeno je u časopisu Science Advances.

Autor: redportal.rs

#Gljiva

#biorazgradivi čip

#plastika